lauantai 3. lokakuuta 2015

Tehoisku syöpää vastaan papaijalla

Graviolan serkku amerikkalainen paipaija on ollut tutkimuksen aiheena jo 25 vuoden ajan sen monien syöpää parantavien asetogeniini-nimisten yhdisteiden ansiosta. Tohtori Jerry McLaughlin, Purduen yliopisto, on julkaissut yli 100 artikkelia ja tutkimusta asetogeniinien hyödyistä, joiden on todettu säätelevän syöpäsolujen energiantuotantoa ja vähentävän syöpäkasvaimia ravitsevien verisuonien kasvua.
Lisäksi papaija on myös niitä harvoja syöpähoitoja, joiden on osoitettu vaikuttavan monille lääkkeille resistentteihin soluihin, mikä on avainasemassa syövän uusiutumisen estämisessä.
Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että papaija-yhdisteet ovat 300 kertaa tehokkaampia kuin Taxol (rintasyövän hoidossa käytetty kemoterapialääke) ja se voi myös ehkäistä kakeksiaa (laihtuminen, näivettyminen). Kaikkien näiden hienojan asioiden takia minun oli pengottava lisää tietoa papaijasta ja tällaisia seikkoja sain selville.

Ja tutkimukset sanovat... 

Papaija on ainutlaatuinen nimenomaan sen erikoisten asetogeniini-nimisten (annonaceous acetogenins) hiiliketjujen ansiosta. Vaikka kaikilla asetogeniinia sisältävillä kasveilla on tiettyjä yhteisiä piirteitä, tohtori McLaughlin ja hänen ryhmänsä on tutkinut nimenomaan papaijan molekyylejä Purduen yliopistossa muiden tutkijoiden lisäksi, jotka ovat käyttäneet vuosia niiden kemiallisten rakenteiden selvittämiseen ja syöpää ehkäisevien ominaisuuksien testaamiseen. Mutta päinvastoin kuin ammattisalaisuuksia vartioiva syöpätutkimus, tohtori McLaughlinin tutkimuksia on jaettu vapaasti heti alusta alkaen.(2)
Kuten jo mainittiin, hämmästyttävästä papaijasta on tarjolla paljon hienoja tutkimuksia. Vuoden 1997 Cancer Letters -numerossa selitettiin, että papaijan sisältämä asetogeniini nimeltä bullatacin on erittäin toksinen monille lääkkeille resistenteille rintasyöpäsoluille ja sillä on erityinen etu tiettyjen monille lääkkeille resistenttien kasvainten kemoterapiahoidossa.(3) Vuonna 1997 tehdyssä toisessa tutkimuksessa, joka koski asetogeniinien ja monille lääkkeille resistenttien rintasyöpäsolujen välistä suhdetta, todettiin, että papaijan 14 erilaista asetogeniinia ehkäisi rintasyöpäsoluja, jotka olivat resistenttejä kolmelle kemoterapialääketyypille. Todellisuudessa papaijan asetoniineilla oli 250-kertainen teho verrattuna adriamysiiniin, joka kuuluu yleisimpiin kemoterapialääkkeisiin.(4)
Vuonna 2009 Journal of Natural Products julkaisi papaijasta artikkelin, jonka mukaan sen uutteet kuuluvat tehokkaimpiin niistä 3500 kasvilajista, joiden bioaktiiviset yhdisteet seulottiin Purduen yliopistossa.(5)
Neljä päätapaa, joilla papaija taistelee syöpää vastaan ovat:

  1. Se hidastaa ja estää epänormaalien solujen soluenergian tuotantoa.
  2. Se estää verisuonien kasvua kasvaimissa tai niiden lähellä.
  3. Se hävittää DNA-rakennusaineita, jotka ovat välttämättömiä uudelle, epänormaalien solujen jakautumiselle.
  4. Se voi tappaa kemoterapialle resistenttejä soluja ja pitää syövän poissa lopullisesti.(1)
Tuhoutumattomien solujen tuhoaminen
Noin 2 prosenttia useimmista kasvaimista muodostuu monille lääkkeille resistenteistä soluista, joihin kemoterapia ei tehoa. Nämä monille lääkkeille resistentit solut kestävät kemoterapiaa käynnistämällä pumpun, joka kuljettaa lääkkeen pois syöpäsoluista. Jos ensimmäinen kemoterapiakuuri onnistuu, silloin teoreettisesti ottaen tuhoutuvat kaikki solut, jotka eivät ole monille lääkkeille resistenttejä. Ja koska ne muodostavat valtaenemmistön kasvaimesta, näyttää, että kasvain on tuhottu tehokkaasti.
Usein tapahtuu kuitenkin niin, että monille lääkkeille resistentit solut alkavat  lisääntyä ja muodostavat uuden kasvaimen, joka koostuu kokonaan monille lääkkeille resistenteistä soluista, joten, kun kemoterapiaa käytetään uudelleen, ainuttakaan solua ei voida tuhota kuten ensimmäisellä kerralla.
Papaija on ainut syöpähoito, joka on osoittanut tehoavan monille lääkkeille resistentteihin soluihin.(6)
Papaija hakeutuu niihin soluihin, jotka käyttävät paljon energiaa ja katkaisee niiden energiansaannin. Koska syöpäsolut käyttävät 10-17 kertaa enemmän energiaa kuin normaalit solut, papaija vaikuttaa näihin syöpäsoluihin erittäin tehokkaasti. Mutta jos kehossa ei ole syöpää, loisia tai muita paljon energiaa kuluttavia soluja, papaija voi siirtyä suolenseinämiä peittävään kerrokseen ja aiheuttaa mahakipua. Tästä johtuen pitkäaikaista käyttöä ei suositella (ja raskaana olevien naisten ei ehdottomasti saa kauttää sitä). Papaija otetaan aina ruoan kanssa, jotta vältytään ruoansulatushäiriöiltä kuten pahoinvoinnilta.
On joitakin muita aineita, jotka lisäävät ATP-energiaa ja joita siksi tulisi välttää papaijaa otettaessa:

  • vetyperoksidi
  • C-vitamiini
  • E-vitamiini
  • Q10
  • kilpirauhasta tukevat tuotteet
  • L-kysteiini
  • N-asetyylikysteiini
  • glutationi
  • takiaisenjuuri
  • Essiac ja Flor-Essence
  • otsonihoidot (hyperbaarinen happi on hyväksyttävä)
  • hamppuöljy
  • grapehedelmän siemenuute (suuren C-vitamiinipitoisuuden vuoksi)
  • heraproteiini
Jos haluat kokeilla papaijaa, etsi standardoitu papaijavarpu-uute (esimerkiksi imina triloba), Healthy Sunshine ((888)523-1727 tai www.healthy-sunshine.com.

Suomennos Jussi Yli-Panula
lootuskirja@kolumbus.fi


Lähde: Tomorrow’s Cancer Cures Today, 25 secret therapies from around the world (Allan Spreen, MD)

Viitteet
Packing a Powerful Anti-Cancer Punch with Paw Paw

  1. http://www.greatestherbsonearth.com/nsparticles/pawpaw_cancer_remedy.htm
  2. http://www.mnwelldir.org/docs/cancerl/pawpaw.htm
  3. Cancer Letters 1997; 115: 73-9
  4. J Med Chem 1997; 40: 2,102-6

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti