keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Päivittäisen aspiriinin riskit

Päivittäisen aspiriinin riskit saattavat olla suuremmat kuin hyödyt (Denise Mann, Health.com)

Jotkut ilmeisen terveet ihmiset ottavat pienen aspiriiniannoksen estääkseen sydän- ja verisuoniongelmat.
Vaikka aspiriini ohentaa verta ja auttaa ehkäisemään hyytymiä, se ei ole riskitön. Aspiriini voi aiheuttaa sisäistä verenvuotoa ja muita ongelmia. Raportissa korostetaan vuoropuhelun tarvetta potilaan ja hoitajan välillä.
Pienen aspiriinin ottaminen joka päivä saattaa auttaa estämään sydänkohtauksia ihmisillä, joilla se on jo ollut. Mutta jos sinulla ei koskaan ole ollut sydänkohtausta (tai aivohalvausta), päivittäisen aspiriinin riskit ovat suuremmat kuin hyödyt englantilaisen Drug and Therapeutics Bulletin -lehdessä julkaistun englantilaisen raportin mukaan.
Noin 50 miljoonaa amerikkalaista ottaa pienen aspiriinin (325 mg päivässä tai vähemmän) estääkseen sydän- ja verisuoniongelmat. Jotkut tekevät niin primaaripreventiona, vaikka heillä ei ole sydäntautia eikä heillä ole ollut sydänkohtausta tai aivohalvausta.
Amerikan diabetesyhdistys suosittaa pienen annoksen ottamista aspiriinia primaaripreventiona diabeetikoille, joilla on riski saada sydän- ja verisuonitauti, mutta tämä on muuttumassa. (Diabetes voi suuresti lisätä sydäntaudin riskiä.)
“Johtuen siitä, että joidenkin uusien tutkimusten mukaan hyöty ei ole kovin suuri ja koska aspiriinillakin voi olla riskejä (sisäinen verenvuoto tai aivoverenvuoto) tammikuun 2010 suositus koskee enimmäkseen suuren riskin ihmisiä eikä kuten aikaisemmin, jolloin suositus koski kohtuullisemman riskin ihmisiäkin”, sanoo tohtori M. Sue Kirkman, Amerikan diabetesliiton kliinisten asioiden varapresidentti.
Uuden analyysin kirjoittajat sanovat, että ei ole riittävästi todisteita, jotka oikeuttaisivat pienen aspiriiniannoksen rutiininomaisen käytön estämään sydän- ja verisuonitautia - mukaan lukien ne joilla on korkea verenpaine tai diabetes.
Kirkman korostaa, että aspiriinia ottavien diabeetikkojen, joilla ei ole ollut sydänkohtausta, tulisi keskustella lääkärinsä kanssa ja katsoa, suositteleeko tämä hoidon jatkamista.
Vaikka aspiriini ohentaa verta ja auttaa ehkäisemään hyytymiä, se ei ole riskitön englantilaisten asiantuntijoiden arvion mukaan.
Esimerkiksi, tutkijat tarkastelivat kahta laajaa tutkimusta diabeetikoilla (1276 osallistujaa ja 2539 osallistujaa) ja totesivat, että 81-100 mg aspiriinia ottavat saivat yhtä todennäköisesti sydänkohtauksen tai aivohalvauksen seuraavien 4-7 vuoden aikana kuin ne, jotka eivät ottaneet aspiriinia.
Aspiriini voi aiheuttaa sisäistä verenvuotoa ja muita ongelmia - jotkut niistä ovat vakavia. Päivittäin aspiriinia ottavilla ihmisillä on nelinkertainen todennäköisyys saada mahan yläosan ongelmia kuten mahahaava komplikaatioineen kuin sellaisilla, jotka eivät ota aspiriinia (silloinkin kun aspiriini on puskuroitu eli siinä on suojakerros vatsaongelmien rajoittamiseksi).
Päivittäisen aspiriinihoidon riskit ylittävät hyödyt sellaisilla ihmisillä, joilla ei ole ollut sydänkohtausta,” sanoo tohtori Steven E. Nissen, joka on sydäntautilääketieteen johtaja Clevelandin klinikalla Ohiossa.
Amerikan sydänliitto suosittaa pientä aspiriiniannosta ihmisille, joilla on ollut sydänkohtaus, niille joilla on sydäntautiin liittyvä rintakipu, joka tunnetaan epävakaani angina pektoriksena tai niille, joilla on ollut hyytymään liittyvä aivohalvaus (tai niille, joilla on ollut minihalvauksia eli kohtauksia, jotka enteilevät uhkaavaa halvausta). Yleensä sydänkohtauksen riskin on oltava 10 prosenttia seuraavan vuosikymmenen aikana oikeuttamaan päivittäisen aspiriinin käytön, ryhmä sanoo.
Vuonna 2004 FDA:n neuvoa antava paneeli hylkäsi aspiriinin käytön primaaripreventiona.
“Jos sinulla on ollut sydänkohtaus, ohitusleikkaus tai pitkäaikainen sydänverisuonitauti, päivittäisen aspiriinihoidon hyödyt ovat suuremmat kuin riskit,” Nissen sanoo. “Jos sinulla ei koskaan ole ollut sydänkohtausta tai sydäntautia, sinulla pitäisi olla erittäin suuri riski hyötyäksesi päivittäisestä pienestä aspiriiniannoksesta.”
Kuka siis kuuluu tähän suuren riskin luokkaan?
Nissenin mukaan “oikealla henkilöllä olisi todennäköisesti joukko sydäntaudin riskitekijöitä, kuten diabetes, tupakointi, korkea kolesteroli ja korkea verenpaine,” hän sanoo. “Kun sinulla on joukko riskitekijöitä, alat näyttää sellaiselta, jolla on jo ollut sydänkohtaus.”
Johtopäätös? “Älä ota päivittäistä aspiriinihoitoa omin päin,” Nissen neuvoo. “Tässä artikkelissa tähdennetään keskustelun tarvetta potilaan ja terveydenalan ammattilaisen välillä hyödyistä ja riskeistä,” hän sanoo. Riskejä ovat mahasuoliverenvuoto ja pieni, mutta mahdollisesti tuhoisa aivoverenvuodon riski.
“Yhtälön riskipuolta ei voi jättää huomioon ottamatta,” Nissen sanoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti