keskiviikko 7. lokakuuta 2015

D-vitamiini ja keuhkosairaudet

Uuden brittiläinen tutkimuksen mukaan yksinkertainen D-vitamiiniravintolisä vähensi kroonisen keuhkoahtaumataudin uusiutumista yli 40 prosentilla.(1)
Krooninen keuhkoahtaumatauti käsittää sairaudet kuten emfyseema ja krooninen keuhkoputkentulehdus ja se koskee yli 12 miljoonaa ihmistä Yhdysvalloissa. Todellisuudessa se on kolmanneksi suurin kuolinsyy amerikkalaisilla.(2) Näin ollen ei ole ihme, että lääkeyhtiöt ovat panostaneet tähän sairauteen kuin lauma ryntääviä elefantteja.
Mutta jälleen todelliset tulokset ja helpotus potilaille, jotka kärsivät kroonisesta keuhkoahtautumasta, tulee luonnosta, ei mahtavalta lääketeollisuudelta.

Vähemmän tulehduksia, helpompi hengittäminen
Tutkimukseen osallistui 240 ihmistä, joilla oli krooninen keuhkoahtaumatauti. Puolelle annettiin D-vitamiinia ravintolisänä ja toinen puoli sai lumelääkettä.
Tutkijat totesivat, että kaikilla D-vitamiiniryhmään kuuluvilla taudin pahentumisjaksot olivat lievempiä ja lyhytkestoisempia. Ja tulokset olivat vieläkin dramaattisempia koehenkilöillä, joiden D-vitamiinin lähtötaso oli alhainen.
Pimeämmässä, kylmemmässä ilmastossa elävillä ihmisillä on yleensä D-vitamiinin puutos.  Tutkimuksessa 87 prosentilla osallistujista oli riittämätön D-vitamiinitaso. Kroonisen keuhkoahtaumataudin pahentuminen väheni selvimmin ihmisillä, joiden veren D-vitamiinitaso oli alempi kuin 50 nmol/L.
Kuten tiedätte, D-vitamiinilla on monia vaikutuksia kehoon. Tässä tapauksessa tutkijat uskovat, että se hillitsi tulehtuneita soluja, jotka laukaisevat keuhkotaudin pahenemista.

Kuinka paljon on riittävästi?
Optimaaliin terveyteen suositan 125 mcg (5000 ky) D3-vitamiinia päivässä takaamaan riittävän määrän tätä vitamiinia jatkuvasti.
Tämä annostus on merkittävästi enemmän kuin surkean riittämätön määrä 15 mcg (600 ky), jota hallitus suosittaa alle 70-vuotiaille (yli 70-vuotiaat saavat “hurjat” 20 mcg päivässä). (Nämä ovat Yhdysvaltain annossuosituksia, mutta Suomen vastaavat eivät eroa merkittävästi, suom. huom.) Nämä vanhentuneet suositukset perustuvat vanhoihin, riittämättömiin D-vitamiinitutkimuksiin ja pelotteluun D-vitamiinin yliannostuksesta.
Lääkärit usein pelkäävät, että rasvaliukoiset vitamiinit, kuten D-vitamiini, voivat olla vaarallisia, koska ne varastoituvat kehoon. Mutta katsotaanpa päinvastaisessa järjestyksessä. Kroonista keuhkoahtaumasairautta koskevassa tutkimuksessa osallistujille annettiin noin 3000 mcg:aa vastaava määrä D-vitamiinia kerralla ja sitten he saivat toisen saman kokoisen annoksen kaksi kuukautta myöhemmin.
Kykymme varastoida suuria D-vitamiiniannoksia osoittaa, kuinka paljon tätä vitamiinia todellisuudessa tarvitaan kehossa jatkuvasti. Edelleen, se todistaa, että kehoon voidaan varastoida suuria määriä turvallisesti.
Näin ollen tämä “mega-annos” D-vitamiinia on turvallisesti varastoituneena myöhempään käyttöön. Mitä tässä on niin vaarallista, lääkäri?
On varmaa, että tämä on paljon turvallisempaa kuin steroiditulehduslääkkeet, joita monet lääkärit määräävät krooniseen keuhkoahtaumatautiin. Steroidit sekoittavat aineenvaihdunnan jokseenkin samassa määrin kuin D-vitamiini tukee sitä.
Mutta valitettavasti harvat ihmiset onnistuvat pääsemään lääkärin vastaanotolta ilman lääkemääräystä. Nykyään vitamiineja käytetään ja testataan ensisijaisesti lääkkeiden lisäksi, ei lääkkeiden sijasta.
Kuvitelkaa, kuinka terveitä keuhkomme ja koko elimistömme olisikaan oikein ravitussa, lääkkeettömässä maailmassa.


Lähteet

  1. Martineau AR, et al. Vitamin D3 supplementation in patients with chronic obstructive pulmonary disease (ViDiCO): a multicentre, double-blind, randomised controlled trial. The Lancet Respiratory Medicine, 2014; DOI: 10.1016/S2213-2600(14)70255-3.
  2. American Lung Association. Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) Fact Sheet. http://www.lung.org/lung-disease/copd/resources/facts-figures/COPD-Fact-Sheet.html. Accessed December 17, 2014.

    Suomennos Jussi Yli-Panula


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti