perjantai 2. lokakuuta 2015

Max Gersonin ruokavalio syöpään

Ravintovallankumous
Muistatko Hippokrateen kuuluisat sanat “Ruoka olkoon lääkkeemme”? Niiden ihmisten joukko kasvaa, jotka ovat ottaneet tämän muinaisen viisauden mantrakseen noudattamalla ikiaikaista neuvoa kirjaimellisesti ja sen tuloksena pysäyttäneet syöpänsä. Viisas Hippokrates, joka tunnetaan myös lääketieteen isänä, tarkoitti enimmäkseen hedelmiä ja vihanneksia sairauksien parantamisessa ja jo 1920-luvulla saksalainen lääkäri nimeltä Max Gerson teki uraauurtavaa työtä luodessaan mullistavan ruokavalion, joka perustui tähän filosofiaan. Pian se osoittautui tehokkaaksi ravinto- ja ruoansulatusterapiaksi ja syövän parantajaksi. Yli 60 vuotta Gersonin terapia on yhdistänyt hedelmistä, vihanneksista ja mehuista koostuvan ruokavalion erityisiin puhdistusmenetelmiin auttaen tuhansia ihmisiä toipumaan syövästä. Tämä menestys tietenkin tyrmistytti FDA:n ja Amerikan lääkäriliiton, ja he ryhtyivät hiillostamaan Gersonia tämän löytöjen tultua julkisuuteen. He jopa uhkasivat murskata hänen uskomattomat löytönsä.
Mutta kaikista vaikeuksista huolimatta Gersonin terapia on selviytynyt ja kukoistanut ja dieetti suuren lääkärin perintöineen elää hänen tyttärensä Charlotten ja Tijuanassa Meksikossa sijaitsevan Gerson klinikan kautta. Laitos toimii sekä todisteena Gearsonin menetelmän syöpää parantavasta tehosta että toivon majakkana potilaille kautta maapallon.

Suuri Gerson
Tohtori Max Gersonin kiinnostus parantamiseen ruokavalioilla alkoi, kun hän etsi parannusta omaan migreeniinsä. Vuosien intensiivisten tutkimusten jälkeen hän kehitti täydellisen migreeniä parantavan ruokavalion. Mutta pian tämän jälkeen hän huomasi, että hänen ruokavalionsa paransi myös ihotuberkuloosin. Hän paransi onnistuneesti lukuisia ihotuberkuloosipotilaita. Hän perusti jopa erityisen hoito-ohjelman Münchenin yliopistosairaalaan, missä kliininen koe osoitti, että 450 potilaasta 446 toipui täysin. Tohtorit Gerson ja kuuluisa kirurgi Sauerbruch julkaisivat löytönsä johtavissa lääketieteen lehdissä ja vakiinnuttivat Gersonin terapian ensimmäisenä ihotuberkuloosin hoitona.(1)
Pian Gersonin menestys herätti Nobelin palkinnon saajan Albert Schweitzerin huomion. Hänen vaimonsa parani keuhkotuberkuloosista ravintohoidolla kaikkien perinteisten hoitojen epäonnistuttua. Tohtori Schweitzer, jonka kakkostyypin diabetes parani myös Gersonin hoidolla, näki, kuinka ravintohoidolla onnistuttiin parantamaan sydän- ja munuaistautia ja lopulta syöpääkin. Muutettuaan Amerikkaan 1930-luvulla tohtori Gerson hoiti satoja terminaalisyöpää sairastavia potilaita, ja vain kahdeksan vuotta myöhemmin hän esitteli toipuneita potilaitaan kongressille.

Teoria hoidon takana
Ennen kuin siirrymme eteenpäin, haluan varmistaa, että ymmärrät ravinnon ja syövän välisen yhteyden. Kun keho ei kykene käsittelemään ruokaa kunnolla ja kun vastustuskyky on heikko, sairastumme. Mutta mikä alkujaan saa aineenvaihduntamme sekaisin? Heikko ravinto, altistuminen kemikaaleille ja ruoan valmistusmenetelmät, jotka tuhoavat ravinteet, ovat vain muutamia syitä elimistömme heikentymiseen. Max Gerson uskoi, että nämä syyt sekä maksan ja munuaisten toimintojen rappeutuminen saavat elimistön murtumaan. Näin syöpä saa täydellisen tilaisuuden kukoistaa. Hän uskoi myös, että syöpä voidaan pitää kurissa, jos maksa on terve ja kehon natrium- ja kaliumtasapaino on kohdallaan.
Gerson lähti oletuksesta, että natrium valtaa nopeasti sairaan kehon, mutta Gersonin dieetillä kalium voidaan palauttaa ja natrium erittyy pois kehosta. Näin luonnollinen tasapaino palautuu.
Näin ollen Gersonin ruokavalio on aineenvaihduntahoito, joka sisältää puhdistuskuurin ja ravinteiden täydentämisen, jotka vahvistavat oikeata immuniteetin toimintaa hajottaen kasvaimet luonnollisella tavalla. Ravinnevajauksen korjaus tässä tapauksessa saavutetaan käyttämällä ruokia, joissa on runsaasti orgaanisia ravinteita kuten kokojyväviljoja, vihanneksia ja hedelmiä ilman lisä- tai säilöntäaineita, ei myöskään kahvia, valkoisia jauhoja ja sokeria.
Hoitoon lisätään myös vitamiineja, kivennäisiä ja entsyymejä. Ne auttavat immuniteettijärjestelmää käsittelemään kasvainten tuottamia kuona-aineita (toksiineja). Peräruiskeet, maksan/sappirakon huuhtelu ja tuoreet mehut ovat muita tehokkaita keinoja puhdistaa kehoa Gersonin hoidolla.(2)
Alussa Gersonin hoito oli niin paljon aikaansa edellä, että oli lähes mahdotonta selittää tieteellisesti sitä, kuinka sillä voi parantaa kroonisia ja tarttuvia tauteja. Koska Gersonin ruokavaliossa on luonnostaan runsaasti vitamiineja, kivennäisiä, entsyymejä, mikroravinteita ja nesteitä ja erittäin vähän natriumia ja rasvoja, on oletettu, että tämä dieetti vahvistaa elimistön immuniteettia parantamaan itsensä sairauksista. Vaikka teoria on yksinkertainen, varsinainen hoito on hieman monimutkaisempi.(3)
Koska tuohon aikaan Gersonin hoitoa pidettiin melko eriskummallisena, vain muutamat vertaistiedelehdet suhtautuivat avoimesti Gersonin ajatukseen, että ruoka voi vaikuttaa terveyteen. Hän jatkoi kuitenkin artikkelien ja parantuneiden potilaiden kertomusten julkaisemista. Gersonin ensimmäinen syöpää koskeva julkaisu vuonna 1945 tapahtui lähes 40 vuotta, ennen kuin nykyinen virallinen Yhdysvaltain kansallinen syöpäinstituutti (NCI) omaksui ravinto- ja syöpäohjelman. Ja vuonna 1958 30 vuotta kestäneiden kliinisten kokeilujen jälkeen Gerson lopulta julkaisi A Cancer Therapy: Results of 50 Cases, jossa esitetään teoria, hoito ja hänen saamansa tulokset.(4,5)

Yhteenotto FDA:n ja AMA:n kanssa
Pian Yhdysvaltoihin saapumisen jälkeen Max Gerson havaitsi olevansa vastakkain Morris Fishbeinin kanssa, joka oli Journal of the American Medical Association -lehden päätoimittaja. Syynä oli Gersonin tupakan vastainen asenne (ei ihme, että Fishbein oli vihainen, kun otetaan huomioon, että Phillip Morris oli tuolloin JAMA:n mainostulojen pääasiallinen lähde)
Lisäksi tohtori Gerson esitti onnistumisensa syöpähoidossa hallitukselle eikä välittänyt AMA:n (Amerikan lääkäriyhdistys) virallisesta kannasta, jonka mukaan syövän ja ravinnon välillä ei ole yhteyttä.
Pian sen jälkeen, kun hän oli esitellyt Yhdysvaltain senaatille onnistumisensa syöpähoidossa, New Yorkin Gotham sairaalan lääketieteellinen johtaja nimitti Gearsonin saamia toipumisia “ihmeiksi” ja riippumaton lääkäri, joka arvioi Gersonin tulokset kongressille, ilmoitti, että “90 prosenttia tapauksista sai helpotusta ankaraan kipuun”. Huolimatta näistä todistuksista Gerson eduksi pian tämän jälkeen JAMA:n kirjoituksissa hyökättiin häntä vastaan avoimesti. Hänet karkotettiin New Yorkin lääkäriyhdistyksestä ja häneltä riistettiin kaikki sairaalayhteydet ja jopa  ammattivirhevakuutus.(6)

Gersonin perintö: viimeaikaisia tutkimuksia
Yli 20 vuotta Gersonin kuoleman jälkeenkin lisää tutkimuksia on julkaistu. Ne vahvistavat edelleen tätä uskomatonta läpimurtoa. Vuonna 1990 Australiassa tehtiin Gersonin hoitoa vastaava ravintotutkimus. Siinä potilaat saivat vakiohoitoa erikoisruokavalion lisäksi. Tekijät totesivat, että ruokavalio näytti auttavan potilaita elämään kauemmin kuin tavallisesti ja heillä oli vähemmän sivuvaikutuksia.(5)
Hiljakkoin vuonna 1995 Tijuanan sairaalassa tehdyssä takautuvassa (retrospective) tutkimuksessa Gersonin hoitoa saaneiden melanoomapotilaiden elinajan todettiin olevan normaalia pidempi. Vuonna 2007 Manchesterin yliopistossa analysoitiin kuusi tapaustutkimusta syöpäpotilailla, jotka noudattivat Gersonin hoitoa. Ohjelmalla oli positiivisia fyysisiä ja psykologisia vaikutuksia potilaisiin.(9)
Vuonna 2001 21 vuotta Gersonin kuoleman jälkeen JAMA julkaisi yllättäen artikkelin, jossa annettiin ymmärtää, että AMA oli lavastanut “Suuren salajuonen syöpähoitoa vastaan”. Artikkelin kirjoittaja William Regelsen väitti, että “epäasialliset arviot johtivat hyvien havaintojen loukkaamiseen” ja jatkoi puolustamalla Gersonin hoidon tuloksia ja tieteellistä perustaa. Hallituskin antoi Chicagon yliopiston tohtori Patricia Spain Wardin tehtäväksi tutkia Gersonin hoitoa ja hänen johtopäätöksensä mukaan Gersonin hoito kuului suurimpiin keksintöihin syöpähoidon historiassa.
Mutta taaskin - tieteellisistä löydöistä huolimatta - Gersonin hoitoa vieroksutaan edelleen tässä maassa. Vaikka Gersonin klinikan toiminta jatkuu Tijuanassa Charlotte Gersonin johdolla, tätä hoitoa käyttävä lääkäri on vaarassa menettää lupansa.

Olet mitä syöt
Miltä Gersonin hoitoa noudattavan tyypillinen päivä näyttää?
Siihen kuuluu:

  • yhteensä 13 lasillista mehua valmistettuna tuoreista, raaoista porkkanoista/omenista ja vihreälehtisistä vihanneksista. Mehu valmistetaan tunneittain käyttäen luomuhedelmiä ja vihanneksia.
  • 3 kasvisateriaa, jotka yleensä sisältävät salaattia, keitettyjä vihanneksia, uuniperunoita, vihanneskeittoa ja -mehua.
  • Säännöllisen ruokavalion lisäksi välipaloiksi on tarjolla koko ajan tuoreita hedelmiä ja hedelmäjälkiruokaa(1)
Tyypillinen päivä Gearsonin ruokavaliolla
Aamiainen

  • 1 lasi appelsiinimehua
  • 1 suuri annos kaurapuuroa (ilman maitoa)
  • leipää
Lounas ja päivällinen
  • 1 lasi porkkana-/omenamehua
  • raakaa vihannessalaattia
  • 1 suuri uuniperuna
Jälkiruoka
  • hedelmä (soseutettu tai raaka)
Välipalat
  • 6 ylimääräistä porkkana-/omenamehua
  • 5 vihreää mehua
  • hedelmiä ja vihanneksia
Ylimääräisiä ravintolisiä ja puhdistuksia
Varsinaisen ruokavalion lisäksi tärkeä osa Gersonin hoitoa on kudosten ja veren puhdistaminen. Kun tervehdyt Gersonin tapaan ensimmäisenä tulevat kahviperäruiskeet. Tämä voi tuntua hieman poikkeukselliselta, mutta potilaat ovat kauan kertoneet, että peräruiskeet vähentävät kipua ja jouduttavat paranemista. Tohtori Gerson totesi, että peräruiskeet stimuloivat suoliston seinämissä ja maksassa olevia entsyymejä ja myös sapen virtaus lisääntyy, mikä parantaa kehon kykyä poistaa ympäristön, lääkkeiden ja kemoterapian kuin myös kasvainten ja muiden sairaiden kudosten aiheuttamia toksisia jäänteitä.
Myös risiiniöljykääreitä käytetään edistämään sapen virtausta ja parantamaan maksan kykyä suodattaa verta. Ruoansulatusentsyymejä otetaan parantamaan ravinteiden imeytymistä ja avustamaan vaurioituneiden kudosten poistumista. Tarvittaessa käytetään myös kaliumia, Lugolin jodia, B12-vitamiinia, kilpirauhashormonia ja maksauutetta pistoksena. Muista: on aina parasta kokeilla näitä hoitotoimenpiteitä ainoastaan valvonnassa.(1)

Viime kädessä kyse on hyvästä terveydestä
Gersonin ruokavalion avainosiin kuuluu Hippokrateen keitto. Siitä on useita variaatioita kuten se, missä käytetään enemmän valkosipulia tai yrttejä, joten voit vapaasti kokeilla mielesi mukaan. On vain muistettava, että tärkeää siinä on puhdistautuminen eikä niinkään varsinainen syöpähoito.

Vaihe 1
Pienistä mutta älä kuori seuraavat vihannekset:

  • 1 keskikokoinen sellerinsykerö
  • 680 g tomaattia
  • 1 keskikokoinen persiljanjuuri
  • 2 keskikokoista sipulia, haluttaessa valkosipulia
  • 450 g perunoita
  • 2 pientä purjosipulia
  • persiljaa
Laita kaikki vihannekset suureen kattilaan. Peitä puhdistetulla tislatulla vedellä. Hauduta hitaasti 2-3 tuntia. Heitä pois vihannekset ja säilytä liemi. Siitä tulee noin 3,8 litraa keittoa

Vaihe 2
Siivilöi 9,5 desiä keittoa, lisää sitten seuraavat tuoreet pilkotut vihannekset:

  • 2 dl purjoa
  • 1 dl sipulia
  • 1 dl tomaattia
  • 4 dl perunoita
  • 4 dl persiljanjuurta
  • 2 dl porkkanoita
  • 2 dl sellerinjuurta (tai varsia)
Lisää vihannekset liemeen, hauduta hitaasti, kunnes perunat ovat pehmeitä. Voidaan tarjoilla sellaisenaan tai sekoittimella jauhettuna.

Gersonin dieetti siirtyy 21. vuosisadalle raakaravintoliikkeen kanssa
Vaikka hoidon vaikutustapa ei ole täysin selvä, yksi asia on melko varma. Ruokavalio, jossa on paljon tuoreita luomuhedelmiä ja -vihanneksia on varma keino tähdätä optimaaliin terveyteen riippumatta siitä, kamppailetko syövän kanssa vai et. Ja osa Max Gersonin perintöä sekä koko lisääntyvä kliininen todistusaineisto ovat osoituksena innostuneesta pyrkimyksestä terveelliseen ja parantavaan ruokavalioon, jota nimitetään raakaravintoliikkeeksi.
Määritelmänsä mukaan raakaravinto sisältää ruokia, jotka syödään raakana eli kuumentamattomana, koska uskotaan, että kuumentaminen tuhoaa välttämättömät ravinteet. Mutta jos ravintoa käytetään alkuperäisessä muodossaan, niiden ravinteet säilyvät. Tällaisessa ravinnossa entsyymit toimivat vielä täydellisesti ja antavat enemmän terveysetuja.(10)
Monet raakaravinnon kannattajat pitävät ruokavalionsa monipuolisena näppärillä keittiövälineillä kuten sekoittimella tai kosteuden poistajalla “paistaen” leipänsä tai välipalansa matalassa lämpötilassa, jolloin entsyymit säilyvät käyttökelpoisina. Kertomukset energian ja elinvoiman lisääntymisestä ja kirkkaammasta ihosta raa’alla tai lähes raa’alla ravinnolla ovat yleisiä, puhumattakaan syvällisemmistä terveyshyödyistä.
Jos haluat toteuttaa muutoksen, muista: raakaravinto vaatii hieman totuttelua ja paras tapa on alkaa lisäämällä yksi raaka ateria päivässä ja edetä hitaasti, kunnes pääset päämäärääsi (usein 70-90 prosenttia raakana). Suunnittele ateriasi huolellisesti varmistuaksesi tasapainoisesta ruokavaliosta.
Nimensä mukaisesti raakaravinnon noudattaminen on todellakin elämäntapa. Ja kuten kaikki arvokas, tervehtyminen vaatii aikaa ja sitoutumista. Kun aloitat tällä tavalla, voit olla varma, että korjaat parhaan sadon.

Mistä Gersonin hoidon löytää
Vaikka monet ihmiset ovat toipuneet täydellisesti toteuttamalla Gersonin hoidon itse, parhaiden tulosten saavuttamiseksi on parasta aloittaa hoito Gersonin instituutin lisensoimassa hoitokeskuksessa. Yhdysvalloista yhteyden Gersonin instituuttiin Meksikossa saa soittamalla 1-888-4GERSON, Yhdysvaltain ulkopuolelta (619)685-5353.

Raa’at salaattikääryleet
Ainekset:

  • 2 hyvin kypsää avokadoa
  • 3 tomaattia kuutioituna
  • ½ jalapenopippuria kuutioituna
  • 2 rkl keltasipulia kuutioituna
  • 3 kynttä tuoretta valkosipulia jauhettuna
  • ½ dl tuoretta korianteria,  yhden raa’an luomumaissin tähkän siemenet pilkottuna
  • tl tuoretta limettimehua
  • 6-8 suurta romainsalaatin lehteä
  • Soseuta avokado keskikokoisessa kulhossa.
  • Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.
Viitteet
A Nutrition Revolution: Dr. Gerson's Cancer Detox Diet
(1) www.gerson.org
(2) Fischer, William. How to Fight Cancer and Win. Baltimore: Agora Health Books, 1992.
(3) http://cancer-research.net/GersonPubs.html
(4) http://www.gerson.org/g_therapy/mg.asp
(5) http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/cam/gerson/Patient/ 0 page2/print
(6) Robbins I, Reclaiming Our Health: Exploding the Medical Myth and Embracing the Source. Tiburon, CA: H] Kramer, 1998 See: http://books.google.com/books?id=4NftA-D9xr8C&pg= 0 PA280&lpg=PA280&dq=max+gerson+and+AMA&source= 0 web&ots=vKki9tqPEo&sig=CP-k3xVnxR1Vppp4AZb1z2CeVoO&hl= 0 en&sa=X&oi= book_result&resnum= 1 O&ct=result# PP A280,M1)
(7) Hildenbrand, et al. "Five year survival rates of melanoma patients treated by diet therapy after the manner of Gerson." Altern Ther Health Med 1995:1(4); 29-37
(8) http://www.gersonplus.com/soup.html
(9) Molassiotis A, Peat P. "Surviving against all odds: Analysis of 6 case studies of patients with cancer who followed Gerson Therapy." Integr Cancer Ther 2007: 6(1); 80-8
(10) http://rawfoodstips.com/
(11) http://www.living-foods.com/recipes/lettucewraps.html


Suomennos Jussi Yli-Panula

Lähde: Tomorrow's Cancer Cures Today
25 secret therapies from around the world (Allan Spreen MD)











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti