maanantai 5. lokakuuta 2015

Kolesterolimyytti

Lue myös tohtori Dwight Lundellin artikkeli tästä

Tri Antti Heikkilän artikkeli tästä

Kolesterolia voitaisiin helposti kuvata kahden viime vuosikymmen savuavana aseena. Se on syynä kokonaisten ravintoluokkien (munat, tyydytetyt rasvat...) demonisoimiseen ja sitä on syytetty lähes jokaisesta sydäntautitapauksesta 20 viime vuoden aikana.
Kun ensimmäisen kerran avasin lääkärinvastaanottoni 80-luvun puolivälissä, kolesterolista ja pelosta, että se on liian korkealla, puhuttiin silti harvoin.
Jossakin vaiheessa kolesterolista tuli kuitenkin kaikkien puheenaihe. Se oli pidettävä mahdollisimman alhaisena tai kärsiä sen seuraukset.
Olette ehkä tietoisia, että on monia myyttejä, joissa kuvataan rasvaa ja kolesterolia pahimpina ruokina, joita syödään. Pyydän ymmärtämään, että nämä myytit todellisuudessa vahingoittavat terveyttä.
Mitä todennäköisimmin kolesteroli ei tuhoa terveyttänne (kuten teidät on johdatettu uskomaan) eikä se ei myöskään ole sydäntaudin syy.
Niille, jotka ottavat kolesterolia alentavia lääkkeitä, seuraavaa tietoa ei ole voitu antaa kyllin nopeasti. Mutta ennen kuin paneudun tähän elämää muuttavaan tietoon, tässä  joitakin perustietoja.


Totta, te tarvitsette kolesterolia
Tätä pehmeää, vahamaista ainetta ei esiinny ainoastaan verenkierrossa vaan sitä on myös jokaisessa kehonne solussa, missä se auttaa tuottamaan solukalvoja, hormoneja, D-vitamiinia ja sappihappoja, jotka auttavat sulattamaan rasvaa. Kolesteroli auttaa myös muistojen muodostumisessa ja se on elintärkeä neurologiselle toiminnalle.
Maksa tuottaa noin 75 % kehon kolesterolista, ja konventionaalisen lääketieteen mukaan sitä on kahta tyyppiä:
HDL (high-density lipoprotein): Tämä on “hyvää” kolesterolia, joka auttaa pitämään kolesterolia poissa valtimoista ja poistaa ylimäärän valtimoplakeista, mikä saattaa auttaa ehkäisemään sydäntautia.
LDL (low-density lipoprotein): Tämä “huono” kolesteroli kiertää veressä ja konventionaalisen lääketieteen mukaan voi kasautua valtimoihin muodostaen plakkeja, jotka ahtauttavat ja jäykistävät valtimoita (ateroosikleroosi -niminen sairaus, valtimonkovettumatauti). Jos näihin ahtautuneisiin sydän- tai aivovaltimoihin muodostuu tukos, seurauksena voi olla sydänkohtaus tai halvaus.
Kokonaiskolesterolia muodostamassa on triglyseridejä. Näiden vaarallisten rasvojen koholla olo on liitetty sydäntautiin ja diabetekseen. Triglyseridien tason tiedetään kohoavan liiallisesta viljan ja sokerin syönnistä, liikunnan puutteesta, tupakoinnista, alkoholin juomisesta ja ylipainosta tai liikalihavuudesta.
Lipoproteiini (a) eli Lp(a): Lp(a) on aine, joka muodostuu LDL:stä, “pahasta kolesterolista” sekä proteiinista (aproteiini a). Kohonnut Lp(a) taso on hyvin voimakas sydäntaudin riskitekijä. Tämä on todistettu hyvin. Silti harvat lääkärit tarkistavat sen potilailtaan.
Ymmärtäkää tämä:

Kokonaiskolesteroliarvonne EI OLE hyvä sydäntautiriskinne indikaattori
Yhdysvaltojen terveysviranomaiset kehottavat jokaista yli 20-vuotiasta testauttamaan kolesterolinsa kerran viidessä vuodessa. Osa tästä testistä on kokonaiskolesteroli eli veren kolesterolipitoisuuden summa, HDL, LDL ja VLDL mukaan lukien.
Amerikan sydänliitto (American Heart Association) suosittaa kokonaiskolesteroliksi alle 5,18, mutta he eivät kerro, että kokonaiskolesterolitaso on lähes arvoton määriteltäessä sydäntautiriskiä, ellei se ole yli 8,55.
Lisäksi AHA päivitti ohjearvonsa vuonna 2004 alentaen suositusarvon 3,37:stä alle 2,60:een tai suuren riskin jopa alle 1,80:een.
Näiden järkyttävien ja vaarallisen alhaisten arvojen saavuttamiseksi täytyy ottaa useanlaisia kolesterolia alentavia lääkkeitä. Näin ollen ohjearvot lisäsivät heti näiden vaarallisten lääkkeiden menekkiä. Lasten kolesterolitason testaaminen lisää edelleen lääkkeiden menekkiä.
Olen tavannut useita ihmisiä, joiden kokonaiskolesteroliarvo on yli 6,47. Heidän sydäntautiriskinsä oli todellisuudessa alhainen heidän HDL-tasostaan johtuen. Toisaalta olen tavannut vieläkin useampia alle 5,18 kolesterolitason omaavia ihmisiä, joiden sydäntautiriski oli korkea lisätestien perusteella.

HDL/kolesteroli -suhde
Triglyseridit/HDL -suhde

HDL-prosentti liittyy vahvasti sydäntautiriskiin. Jakakaa vain HDL-ARVONNE kolesterolilla. Ideaaliprosentin tulisi olla yli 24.
Saman voi tehdä triglyseridien ja HDL:n suhteella. Prosenttimäärän tulisi olla alle 2.
Muistakaa kuitenkin, että nämä ovat vain ohjearvoja ja edellä olevien lukujen lisäksi on paljon tekijöitä, jotka liittyvät sydäntautiriskiin. Itse asiassa vasta sitten, kun tuli tietoon, että kokonaiskolesteroli on heikko ennuste sydäntaudista, HDL- ja LDL-kolesteroli tuotiin kuvaan. Ne antavat tarkemman käsityksen siitä, mistä on kysymys, mutta sittenkään ne eivät osoita kaikkea. Kolesteroli ei ole “hyvää” eikä “pahaa”
Kun nyt olemme määritelleet hyvän ja pahan kolesterolin, on sanottava, että on olemassa vain yhden tyyppistä kolesterolia. Ron Rosedale, MD, jota yleisesti pidetään yhtenä johtavista vanhenemisen ehkäisyä tutkivista lääkäreistä Yhdysvalloissa, selittää tämän käsitteen erinomaisella tavalla:
“Huomatkaa, että LDL- ja HDL-kolesteroli ovat lipoproteiineja - valkuaisiin yhdistyneitä rasvoja. On vain yksi kolesteroli. Sellaisia kuin “hyvä” tai “paha” kolesteroli ei ole olemassa.
“Ensinnäkin”, tohtori Rosedale tähdentää, “kolesteroli on elintärkeä jokaiselle solukalvolle maapallolla. Toisin sanoen maapallolla ei ole elämänmuotoa, joka voisi elää ilman kolesterolia.
Tämä kertoo teille automaattisesti, että sellaisena se ei voi olla paha. Itse asiassa se on parhaita ystäviämme.
Todellisuudessa emme olisi täällä ilman sitä. Ei ihme, että kolesterolin alentaminen liikaa lisää kuoleman riskiä. Kolesteroli on myös kaikkien steroidihormonien esiaste. Estrogeenia, testosteronia, kortisonia ja monia muita elintärkeitä hormoneja ei voi tuottaa ilman kolesterolia.

D-vitamiini ja kolesteroli
Olette todennäköisesti tietoisia D-vitamiinin uskomattomasta vaikutuksesta terveyteenne. Ellette ole, voitte käydä D-vitamiinisivullani.
Useimmat ihmiset eivät oivalla sitä, että paras tapa saada D-vitamiinia on ottaa sitä auringosta ihon kautta. Auringon UVB-säteet ovat vuorovaikutuksessa ihon kolesterolin kanssa ja muuttavat sen D-vitamiiniksi.

Ratkaiseva tekijä
Jos kolesterolitasonne on liian alhainen, ette kykene käyttämään auringon valoa tuottamaan riittävää määrää D-vitamiinia. Tästä voi päätellä, että jos kolesteroli olisi niin vaarallista, miksi keho käyttäisi sitä D-vitamiinin ja käytännöllisesti katsoen kaikkien steroidihormonien esiasteena kehossa?

Muita “todisteita” että kolesteroli on hyväksi
Ajatelkaa “hyvän” kolesterolin tehtävää. HDL ottaa kolesterolin pääasiassa kehon kudoksista ja valtimoista ja palauttaa sen maksaan, missä suurin osa kolesterolista tuotetaan. Jos tämän tarkoitus olisi poistaa kolesterolia kehosta, tuntuisi järkevältä, että kolesteroli kuljetettaisiin munuaisiin tai suolistoon, jotta veri voisi poistaa sen. Sen sijaan se menee maksaan. Miksi? Koska maksa käyttää sen uudelleen.
Se palauttaa sen maksaan, jotta maksa voi kierrättää sen, panna sen takaisin muihin hiukkasiin vietäväksi kudoksiin ja soluihin, jotka tarvitsevat sitä, selittää tohtori Rosedale. Keho pyrkii valmistamaan ja säilömään kolesterolia juuri siitä syystä, että se on niin tärkeä, todellakin elintärkeä, terveydelle.

Kolesteroli ja tulehdus - mikä on yhteys?
Tulehduksesta on tullut aikamoinen kysymysmerkki lääketieteessä, koska se liitetään niin moniin eri tauteihin. Yksi näistä taudeista on sydäntauti... sama sydäntauti, josta kolesterolia niin usein syytetään.
Mitä tarkoitan?
Miettikää ensin tulehduksen tehtävää kehossa. Monissa suhteissa se on hyvä asia, koska se on kehon luonnollinen vastaus tunkeutujille, joita se pitää uhkana. Jos esimerkiksi saatte haavan, tulehdusprosessi mahdollistaa paranemisen. Tulehduksen aikana verisuonesi supistuvat estäen sinua vuotamasta kuoliaaksi. Veri sakeutuu, jotta se voi hyytyä.
Immuniteettijärjestelmä lähettää soluja ja kemikaaleja vastustamaan viruksia, bakteereja ja muita “pahoja kavereita”, jotka voisivat aiheuttaa tartunnan. Solut jakautuvat korjatakseen vauriot. Lopulta haava paranee ja alueelle saattaa muodostua suojaava arpi.
Jos valtimot ovat vaurioituneet, kehossa tapahtuu hyvin samankaltainen prosessi paitsi, että valtimoon tullutta “arpea”, nimitetään plakiksi.
Veren paksuuntumisen ja verisuonten supistumisen kanssa (normaali tapahtuma tulehduksen aikana) tämä plakki voi todella lisätä korkean verenpaineen ja sydänkohtausten riskiä.
Huomatkaa, että kolesterolin on vielä tultava kuvaan. Kolesteroli tulee mukaan, koska se on välttämätön vaurioituneiden solujen korjaamiseksi. Muistakaa, että solu ei voi muodostua ilman sitä.
Joten jos teillä on vaurioituneita soluja, jotka on korvattava uusilla, maksa saa tiedon tuottaa lisää kolesterolia verenkiertoon. Tämä on harkittu prosessi, joka tapahtuu, jotta keho voi tuottaa uusia, terveitä soluja.
On myös mahdollista ja melko yleistä, että kehossa tapahtuu vaurioita säännöllisesti. Tässä tapauksessa teillä on vaarallinen kroonisen tulehduksen tila.
Koe, jota tavallisesti käytetään kroonisen tulehduksen määrittämiseksi on nimeltään C-reaktiivinen proteiini. CRP-arvoa käytetään valtimotulehduksen markkerina.
Yleensä alle 1 mg/litra verta oleva CRP-arvo tarkoittaa, että sydäntaudin riski on alhainen.
1-3 mg tarkoittaa kohtalaista riskiä ja yli 3 mg korkeaa riskiä.
Konventionaalinen lääketiedekin on lämpenemässä ajatukselle, että krooninen tulehdus voi laukaista sydänkohtauksia, mutta se ei näe läheskään koko kuvaa.
Kun koululääketieteen lääkäri näkee kolesterolin lisääntyneen verenkierrossa, hän päättelee, että se on sydänkohtauksen syy eikä sen taustalla oleva valtimovaurio.
Tästä pääsenkin seuraavaan asiaan.

Kolesterolin alentamisen mielettömyys
Weston A. Price Foundation’in puheenjohtaja Sally Fallon ja rasvabiokemian asiantuntija fil. tohtori Mary Enig ovat menneet niin pitkälle, että he nimittävät korkeaa kolesterolia “keksityksi” sairaudeksi, “ongelmaksi”, joka syntyi, kun terveydenalan ammattilaiset oppivat mittaamaan veren kolesteroliarvoja. Tämä selitys osuu naulankantaan.
Jos kolesterolisi on koholla, se johtuu ainakin osaksi tulehduksen lisääntymisestä kehossanne. Kolesterolilla on tässä tehtävä: auttaa kehoa parantumaan ja tekemään korjaustoimenpiteitä.
Koululääketiede on jäänyt kokonaan laivasta, kun he vaarallisella tavalla suosittavat, että kolesterolin alentaminen lääkkeillä on keino alentaa sydäntautien riskiä. Todellisuudessa pitäisi hoitaa sitä, mikä aiheuttaa varioita kehossa johtaen tulehduksen lisääntymiseen ja sitä kautta kolesterolin kohoamiseen.
Tohtori Rosedale korostaa: Jos tapahtuu niin suuria varioita, jotta on välttämätöntä lähettää ylimääräistä kolesterolia verenkiertoon, ei näyttäisi kovin viisaalta alentaa pelkästään kolesterolia ja unohtaa miksi sitä alunperin on verenkierrossa. Olisi paljon viisaampaa alentaa ylimääräisen kolesterolin tarvetta eli vaurioita, jotka ovat kroonisen tulehduksen syynä.
Myöhemmin raportissa käsittelen kuinka se tehdään, mutta tarkastelkaamme ensin alhaisen kolesterolin vaaroja - ja mistä päädyttiin siihen, että kolesteroliarvojen pitää olla niin alhaiset.
Jos kolesteroliarvonne on liian alhainen, kehollenne voi tapahtua kaikenlaista ikävää. Muistakaa, joka ainut solu tarvitsee kolesterolia voidakseen hyvin - aivosolut mukaan lukien. Kenties juuri tästä syystä alhainen kolesteroli on niin tuhoisa psyykellenne.
Eräässä hollantilaisten tutkijoiden suorittamassa laajassa tutkimuksessa todettiin, että miehillä, joiden kolesteroliarvot olivat alhaiset, oli suurempi riski saada masennusoireita.
Tämä saattaa johtua siitä, että kolesteroli vaikuttaa serotoniinin (mielialan säätelyyn vaikuttava aine) aineenvaihduntaan. Kanadalaiset tutkijat totesivat samansävyisesti, että niillä, joiden kolesteroli oli alimmassa neljänneksessä, oli kuusi kertainen riski tehdä itsemurha ylimpään neljännekseen verrattuna.
Kymmenet tutkimukset tukevat myös alennettujen tai alhaisten kolesteroliarvojen ja väkivaltakäyttäytymisen välistä yhteyttä. Tämän saman väylän kautta alennetut kolesteroliarvot voivat johtaa alentuneeseen serotoniinin toimintaan, mikä vuorostaan voi johtaa väkivaltaan ja aggressioon.
Yli 41 000 potilastietoa koskevassa meta-analyysissä todettiin, että ihmisillä, jotka ottavat statiinilääkkeitä kolesterolin saamiseksi mahdollisimman alhaiseksi, on suurempi syöpäriski, kun taas muut tutkimukset ovat liittäneet alhaisen kolesterolin Parkinsonin tautiin.

Mikä kolesteroliarvo on liian alhainen?
Todennäköisesti paljon alle 3,88 - optimaali olisi noin 5,18.
Nyt tiedän mitä ajattelette: “mutta lääkärini sanovat, että kolesterolini pitää olla alle 5,18 ollakseni terve.” Saanen valistaa teitä siitä kuinka nämä kolesterolisuositukset syntyivät. Ja varoitan, se ei ole kaunis kertomus.
Olen nähnyt paljon ihmisiä, jotka ovat alentaneet kolesterolinsa alle 5,18. Olen varma, että se aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin hyötyä, jotta he saavat alentamalla kolesterolinsa näin alhaiseksi.

Kuka päätti mitkä kolesteroliarvot ovat terveellisiä tai haitallisia?
Vuonna 2004 U.S. Government’s National Cholesterol Education Program neuvoi niitä, joilla oli sydäntautiriski, pyrkimään alentamaan LDL-kolesterolinsa tiettyyn hyvin alhaiseen tasoon. Ennen vuotta 2004 3,37:n LDL-kolesterolitasoa pidettiin terveellisenä. Päivitetyssä ohjeessa suositeltiin kuitenkin alle 2,59:n olevaa arvoa tai jopa alle 1,81 arvoa erittäin korkean riskin potilailla.
Huomatkaa, että näiden erittäin alhaisten tavoitteiden saavuttaminen edellyttää usein monia kolesterolia alentavia lääkkeitä.
Onneksi vuonna 2006 Annals of Internal Medicine -lehden katsauksessa todettiin, että kohdeluvuilla ei ollut riittävästi tukea. Katsauksen kirjoittajat eivät pystyneet löytämään tutkimuksia, jotka tarjoaisivat todisteita tiettyjen LDL-tasojen merkityksestä sinänsä ja havaitsivat, että tutkimuksessa oli suuria virheitä.
Useat tiedemiehetkin, jotka auttoivat ohjearvojen kehittämisessä myönsivät, että alle 1,81 arvon tueksi esitetty tieteellinen todistusaineisto ei ollut kovin vahva.


Kuinka sitten nämä äärimmäisen alhaiset kolesterolin ohjearvot syntyivät?
Toimikunnan yhdeksästä lääkäristä, jotka laativat uudet kolesterolin suositusarvot, kahdeksan oli saanut rahaa statiinilääkkeitä valmistavilta lääkeyhtiöiltä. Samoja lääkkeitä, joille uudet ohjearvot loivat valtavat uudet markkinat Yhdysvalloissa.
Yhteensattumako? En usko.
Huolimatta toteamuksesta, että ei ollut todisteita, että kolesterolin alentaminen 2,59:ään tai sen alle koituisi terveydeksi, mitä arvelette Amerikan sydänyhdistyksen edelleen suosittavan? LDL-kolesterolin alentamista alle 2,59:ään. Ja mikä pahinta, vakiosuositus tuon tason saavuttamiseksi lähes aina sisältää yhden tai useamman kolesterolilääkkeen.

Kolesterolilääkkeiden vaarat
Jos olet huolestunut kolesteroliarvoistasi, lääkkeen ottaminen tulisi olla ehdottomasti viimeinen keino. Ja kun sanon viimeinen keino, tarkoitan, että mahdollisuus, että ette tarvitse lääkkeitä kolesterolin alentamiseksi on hyvin suuri, suurempi kuin 100 suhde 1:een. Toisin sanoen, niiden yli 20 000:n vastaanotollani käyneen potilaan joukossa ainoastaan 4-5 tarvitsi todella näitä lääkkeitä, koska heidän suvussaan oli perinnöllisesti korkea kolesteroli.
Voitte onnitella itseänne, että ette todennäköisesti tarvitse kolesterolilääkkeitä, koska ne ovat tosi ilkeitä pillereitä.
Statiinilääkkeet toimivat ehkäisemällä maksan entsyymiä, jota tarvitaan kolesterolin tuottamiseen. Huolestuttavaa tässä on, että kun ryhdytään peukaloimaan ihmisen herkkää koneistoa, on vaarana saada kaikki sekaisin.
Statiinilääkkeet eivät ehkäise vain kolesterolin tuotantoa vaan useita välittäjäaineita, joilla on tärkeitä biokemiallisia tehtäviä, sanovat Enig ja Fallon.
Ensiksi, statiinilääkkeet aiheuttavat koentsyymi Q10:n (CoQ10) puutoksen. Q10 edistää sydämen terveyttä ja lihasten toimintaa. Koska lääkärit eivät kerro ihmisille tästä vaarasta eivätkä neuvo heitä ottamaan Q10:tä ravintolisänä, tämä puutos johtaa väsymykseen, lihasheikkouteen ja mahdollisesti sydäntautiin.
Lihaskivut ja heikkous ovat yleisimpiä statiinilääkkeiden sivuvaikutuksia.
Muuten, lihaskivut ja heikkous voivat olla osoitus siitä, että kehon kudokset pettävät, mikä voi aiheuttaa munuaisvaurion.
Statiinilääkkeet liitetään myös seuraaviin vaivoihin:

  • polyneuropatiariskin lisääntyminen (hermovaurio, joka aiheuttaa kipua käsissä ja jaloissa sekä kävelyvaikeuksia)
  • huimaus
  • kognitiivinen heikentyminen, mm. muistikato
  • mahdollinen syöpäriskin lisääntyminen
  • immutiteettijärjestelmän toiminnan hekdentyminen
  • masennus
  • maksaongelmia mm. maksaentsyymien mahdollinen lisääntyminen (joten statiineja ottavien maksan toimintaa on seurattava säännöllisesti)
Äskettäin havaittiin mahdollinen yhteys statiinien ja lisääntyneen Lou Gehringin sairausriskin välillä.
Statiinien lisäksi muilla kolesterolilääkkeillä on myös sivuvaikutuksia, useimmiten lihaskipuja ja -heikkoutta.


Tärkeää huomata
Jos sinä tai joku tuttavasi tai läheisesi ei usko tässä raportissa esitettyä tietoa ja päättää pysytellä statiinilääkkeissä, varmistakaa, että he ottavat ainakin Q10:tä lisäravinteena.


Ovatko kolesterolilääkkeet edes tehokkaita?
Kaikkine näine riskeineen näiden lääkkeiden olisi syytä tehota, eikö niin? Tämäkin on kyseenalaista. Ainakin se riippuu tarkastelutavasta.
Useimmat kolesterolilääkkeet voivat alentaa tehokkaasti kolesterolia, mutta tekevätkö ne sinut todella terveemmäksi ja auttavatko ne ehkäisemään sydäntautia?
Oletteko koskaan kuulleet tilastosta nimeltä hoitoon tarvittava määrä (NNT, number needed to treat)? En usko, että olette kuulleet. Itse asiassa useimmat lääkäritkään eivät ole kuulleet. Ja tässä on ongelma.
NNT (hoitoon tarvittava määrä) vastaa kysymykseen: kuinka monen ihmisen täytyy ottaa tiettyä lääkettä, jotta voitaisiin välttää yksi lääketieteellinen ongelma (kuten sydänkohtaus)? Esimerkiksi, jos lääkkeen NNT on 50 sydänkohtauksille, silloin 50 ihmisen täytyy ottaa lääkettä yhden sydänkohtauksen ehkäisemiseksi. Kyllin helppoa, vai?
Lääkeyhtiöt haluaisivat mieluummin, että et kiinnitä huomiota NNT:hen, koska jos teet niin, saat aivan erilaisen kuvan heidän “ihmelääkkeistään”. Otetaan esimerkiksi Pfizerin Lipitor, joka on eniten määrätty kolesterolilääke maailmassa ja jota on määrätty yli 28 miljoonalle amerikkalaiselle.
Lipitorin oman kotisivun mukaan Lipitorin on kliinisesti osoitettu alentavan pahaa kolesterolia 39-60 % annostuksesta riippuen. Kuulostaa melko tehokkaalta, vai?
Ensi silmäyksellä mainos kerskuu Lipitorin alentavan sydänkohtauksia 36 %:lla. Mutta tähän kohtaan on lisätty asteriski (*). Ja kun asteriskia seurataan, löytyy seuraava teksti paljon pienemmällä kirjasimella: “Tämä merkitsee, että suuressa kliinisessä tutkimuksessa 3 % sokeripillerin eli plasebon (lumelääke) ottavista sai sydänkohtauksen verrattuna 2 %:iin potilaista, jotka ottivat Lipitoria.” Tämä tarkoittaa sitä, että jokaista 100 ihmistä kohti, jotka ottivat lääkettä yli 3,3 vuotta, 3 ihmistä plaseboryhmästä ja 2 ihmistä Lipitor-ryhmästä sai sydänkohtauksen. Tämä tarkoitta, että Lipitorin ottaminen merkitsi yhtä sydänkohtausta vähemmän sydänkohtauksia 100 ihmistä kohti.
Tässä tapauksessa hoitoon vaadittava määrä (NNT) on 100. Sadan ihmisen on otettava Lipitoria yli kolme vuotta yhden sydänkohtauksen ehkäisemiseksi. Entä loput 99 ihmistä? No, he ovat vain heittäneet pois satoja dollareita ja lisänneet riskiä saada lukemattomia sivuvaikutuksia saamatta lainkaa vastinetta.
Voitte siis nähdä, miten Lipitorin kaltaisten kolesterolilääkkeiden todellinen tehokkuus kätketään savuverhon taakse.
Tai joissakin tapauksissa sitä ei ole kätketty lainkaan.

Zetia ja Vytorin: ei lääketieteellistä hyötyä
Vuoden 2008 alussa selvisi, että Zetia, joka toimii ehkäisemällä kolesterolin imeytymistä suolistosta ja Vytorin, joka on Zetian ja Zocorin (statiinilääke) yhdistelmä, eivät toimi.
Tämä havaittiin sen jälkeen, kun nämä lääkkeet olivat saaneet 20 %:n markkinaosuuden kolesterolilääkkeistä Yhdysvalloissa. Ja myös sen jälkeen, kun lähes miljoona lääkemääräystä näistä lääkkeistä oli kirjoitettu joka viikko Yhdysvalloissa, tuottona lähes 4 miljardia dollaria vuonna 2007.
Tämä selvisi vasta sen jälkeen, kun lääkevalmistajien Merck ja Schering-Plough teettämä tutkimus julkaistiin. Viis siitä, että tutkimus valmistui huhtikuussa 2006 ja tulokset julkaistiin vasta tammikuussa 2008. Ei ole mikään ihme, että lääkeyhtiöt halusivat salata nämä tulokset.
Vaikka Zetia alentaa kolesterolia 15-20 %, tutkimukset eivät osoittaneet sen alentavan sydänkohtauksia tai halvauksia tai vähentävän valtimoplakkeja, jotka voivat johtaa sydänsairauksiin.
Näiden lääkevalmistajien tutkimuksissa, joissa tarkasteltiin, voisiko Zetia vähentää plakkien kasvua, todettiin, että plakit kasvoivat lähes kaksi kertaa niin nopeasti Zetiaa ja Zocorin ottavilla potilailla kuin pelkästään Zocoria ottavilla.
Ratkaisuna ei tietenkään ole palata tyypillisiin statiinilääkkeisiin kolesterolin alentamiseksi, kuten monet niin sanotut asiantuntijat haluaisivat teidän uskovan.
Statiineilla ajatellaan nimittäin olevan edullinen vaikutus kehon tulehduksiin vähentämällä siten sydänkohtauksen ja halvauksen riskiä. Mutta tulehdusta voidaan alentaa luonnollisella tavalla altistumatta statiinilääkkeiden lukuisille sivuvaikutuksille. Tämän pitäisi myös selittää, miksi ohjeeni kolesterolin alentamiseksi käyvät yksiin tulehdusten alentamisohjeiden kanssa.
Kuinka tulehdusta alennetaan ja siten vähennetään sydäntaudin riskiä luonnollisella tavalla
On olemassa väärinkäsitys, että teidän täytyy välttää sellaisia ruokia kuin munia ja tyydytettyjä rasvoja suojellaksenne sydäntänne. Vaikka on totta, että eläinperäiset rasvat sisältävät kolesterolia, aikaisemmin tässä artikkelissa olemme selittäneet, miksi tämä ei saisi pelottaa sinua - mutta selitän tässä vielä tarkemmin.
Tämä harhautunutt periaate perustuu “lipidihypoteesiin”, jonka uranuurtaja Ancel Keys kehitti 1950-luvulla. Siinä yhdistettiin ravinnon rasva sydän- ja verisuonitautiin.
Tuon ajan ravintoyhteisö hyväksyi täydellisesti tämän hypoteesin ja kehotti ihmisiä vähentämään ruokavaliosta voita, punaista lihaa, eläinrasvoja, munia, maito- ja muita “valtimoita tukkeavia” rasvoja. Tämä oli radikaali muutos tuohon aikaan.
Tätä ette ehkä tiedä. Kun Keys julkaisi analyysinsä, jossa hän väitti osoittaneensa ravinnon rasvojen ja sydänverisuonitautien välisen yhteyden, hän valitsi tietoja analyysiinsa selektiivisesti vain kuudesta maasta osoittaakseen korrelaationsa sen sijaan, että olisi vertaillut kaikkea tuolloin 22 maasta tarjolla olevaa tietoa.
Tämän valikoidun aineiston perusteella valtion terveysjärjestöt ryhtyivät pommittamaan yleisöä neuvoilla, jotka ovat myötävaikuttaneet yhä laajenevaan diabetes- ja lihavuusepidemiaan: syökää vähärasvaisia ruokia.
Ei ole yllättävää, että lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että Keysin teoria oli väärä ja että tyydytetyt rasvat ovat terveellisiä. Näiden tutkimusten mukana on Fallonin ja Enigin klassinenartikkeli HHekinny on Fats.
Aikuisilla Etelä-Karoliinassa suoritetussa tutkimuksessa ei löydetty veren kolesteroliarvojen ja “huonojen” ruokatottumusten välistä korrelaatiota. Tutkimuksen kohteena olevien ruokavalioon kuului punainen liha, eläinrasvat, paistetut ruoat, voi, munat, kokomaito, pekoni, makkarat ja juusto.
Medical Research Councilin tutkimus osoitti, että voita syövien miesten riski saada sydäntauti oli puolet margariinia käyttävien riskistä.
Kun amerikkalaiset vähensivät ravitsevia eläinrasvoja ruokavaliostaan, he jäivät nälkäisiksi. Joten he alkoivat syödä enemmän jalostettuja viljoja, enemmän kasvisöljyjä ja enemmän runsaasti fruktoosia sisältävää maissisiirappia, jotka kaikki ovat ravinnon kannalta tuhoisia.
Juuri tämän tyyppinen ravinto johtaa lopulta tulehdusten lisääntymiseen ja siksi kolesteroliin kehossa. Älkää siis antako kenenkään pelästyttää teitä enää pois tyydytetyistä rasvoista.
Krooninen tulehdus johtuu todellisuudessa:

  • hapettuneesta kolesterolista (kolesterolista joka on härskiintynyt kuten esimerkiksi kovaksi keitetyt munat)
  • runsaasta sokerin ja viljojen syönnistä
  • korkeassa lämpötilassa valmistetut ruoat
  • transrasvojen syönnistä
  • paikallaan olevasta elämäntavasta
  • tupakoinnista
  • tunnestressistä
Näin ollen tulehduksen ja kolesterolin alentamiseksi teidän täytyy kohdistaa huomio tämän luettelon kohtiin.

Kuinka kolesterolia alennetaan luonnollisesti
Varmistakaa, että saatte runsaasti korkealuokkaisia, eläinperäisiä omega 3 -rasvahappoja. Pidän parhaimpina krilliöljystä saatuja. Uusi tutkimus viittaa siihen, että vain 500 mg saattaa alentaa kokonaiskolesterolia ja triglyseridejä ja lisää todennäköisesti HDL-kolesterolia.
Vähentäkää viljoja ja sokereita päivittäisestä ruokavaliostanne. Erityisen tärkeää on poistaa vaaralliset sokerit kuten fruktoosi. Jos HDL-/kolesteroli -suhteenne on epänormaali ja kaipaa korjausta, olisi myös eduksenne poistaa hedelmätkin ruokavaliostanne, koska nekin ovat fruktoosin lähde. Kun kolesterolinne on parantunut, voitte vähitellen palauttaa ne tasolle, joka ei kohota kolesterolianne.
Syökää ravintotyypillenne sopivia ruokia.
Syökää hyvä osa ravinnostanne raakana.
Syökää terveellisiä, mieluummin raakoja rasvoja, jotka vastaavat ravintotyyppiänne.
Tällaisia ovat:

  • oliiviöljy
  • kookospähkinä ja kookosöljy
  • luomumaitotuotteet (voi, kerma, piimä, juusto jne.)
  • avokado
  • raa’at pähkinät
  • siemenet
  • munat (kevyesti keitettynä keltuainen koskemattomana tai raakana)
  • luomulihaa ruoholla ruokituista eläimistä
  • ottakaa oikea määrä liikuntaa
  • välttäkää tupakointia
Käsitelkää tunne-elämän haasteenne. Stressin käsittelemisessä pidän erikoisesti EFT-tunteitten vapautustekniikat -menetelmästä, info@valmiixi.fi.

Suomennos Jussi Yli-Panula

Lähde: www.mercola.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti