perjantai 24. huhtikuuta 2020

Virologin puheenvuoro koronasta

Olet varmaankin seurannut koronavirusuutisia viime viikkoina, koska niitä ei ole voinut välttää. Saanen esittää joitakin kommentteja, joita todennäköisesti et ole vielä kuullut.

Saksalainen virologi Hendrik Streeck on suorittanut tärkeän tutkimuksen: kuolleisuus tähän virukseen on paljolti tuntematon, koska kukaan ei tiedä kuinka moni ihminen koko väestöstä on saanut tartunnan. 
Streeck suoritti tutkimuksen, jossa edustava näyte väestöstä tutkittiin aikaisemmasta kosketuksesta koronavirukseen. Tuloksena oli, että (paikassa, missä tutkimus suoritettiin) 15 % väestöstä oli jo saanut viruksen. Tähän edustavan näytteen perusteella kuolleisuus oli 0,37 %. Vaikka infektion saaneiden määrä saattaa vaihdella huomattavasti eri paikoissa, virukseen kuolleisuuden pitäisi olla jokseenkin sama kaikkialla riippuen iästä, sukupuolesta, väestön terveydestä ja terveydenhuollosta.
Muistanet, että viime kuussa ensimmäisessä e-zine-raportissani koronavituksesta sanoin, että “tämä virus on todennäköisesti vaarallisempi kuin tavallinen flunssa, mutta vähemmän vaarallinen kuin mitä on annettu uskoa”. 0,37 % on paras arvo, joka meillä on tällä hetkellä ja se tarkoittaa, että koronavirus on noin neljä kertaa kohtalokkaampi kuin flunssa: eli se on vaarallisempi kuin vuosiflunssa tai nuha, mutta paljon vaarattomampi kuin mitä päivittäisten uutisten perusteella voisi ajatella.

Toinen tärkeä havainto tästä viruksesta on, että päinvastoin kuin monet muut pandemiat, korona ei vaikuta lapsiin ja nuoriin aikuisiin, mikä on luonnollisesti suuri etu. Tavallisetkin vilustumiset ja flunssat tappavat joitakin lapsia, kun taas koronavirukseen tiedetään vain yhden lapsen menehtyneen. Tästä tapauksesta uutisoitiin laajasti mediassa sävyyn “kukaan ei ole turvassa tältä virukselta, ei edes pienet lapset”. Suuri uutinen todellisuudessa on, että kyseessä oli vain yksi ainut tapaus ja että nuoren ihmisen mahdollisuus kuolla koronavirukseen on mitätön.

Tämä ei tarkoita, että nuoret ihmiset eivät voi saada virusta. On vain erittäin epätodennäköistä, että se kohtaa heitä vakavana. Esimerkkinä ovat nämä luvut Sveitsistä:

  • Positiivisen testituloksen saaneiden ihmisten keski-ikä on 52. Tämä luku vinoutuu ylöspäin siksi, että vain vakavaoireiset ihmiset (jotka todennäköisemmin ovat iäkkäitä) testataan. Tämän maan ihmisten keski-iän ollessa 43 voidaan olettaa, että kaiken ikäisillä on jokseenkin sama mahdollisuus saada virustartunta.
  • Covid-19 -koronaviruksen vuoksi sairaalaan joutuneiden keski-ikä on 71 vuotta.
  • Niiden keski-ikä, joille virus oli tappava, oli 82.
  • Ainoastaan 3 prosentilla kuolleista ei ollut pitkäaikaissairautta.

On tärkeä huomata, etten missään nimessä tarkoita, että tämä virus ei ole vakava uhka, koska “vain” ikääntyneet tai jo ennestään sairaat potilaat todennäköisemmin kuolevat siihen. Meidän on kuitenkin oltava tietoisia viruksen todellisesta vaarasta: On erittäin todennäköistä, että se ei ole vaaraksi alle 65-vuotiaille. Tästä voimme päätellä kaksi seikkaa:

  • Ensiksi: toimenpiteiden tulisi kohdistua ikääntyneiden suojelemiseen. Ei ole suurta merkitystä sillä saavatko nuoret tartunnan, koska tartunnan jo saaneet ovat enimmäkseen immuuneja jonkin aikaa, mikä ehkäisee toista aaltoa.
  • Toiseksi: koska virus tappaa enimmäkseen sairaita ihmisiä, tunkeutujan estäminen on erittäin tärkeää. Immuniteettimme on paras aseemme, ja tällaisena aikana on viisasta vahvistaa kehomme immuniteettia.

    C-vitamiinin käytön uranuurtajan kokemus
    Tähän mennessä en ole nähnyt yhtään flunssaa, jota ei ole voitu parantaa tai merkittävästi lievittää massiivisilla C-vtamiiniannoksilla.”
    Robert F. Cathcart, MD
Edellinen korona-aiheinen blogiteksti ja siihen sisältyvät linkit muihin koronablogeihin.

Suomennos Jussi Yli-Panula
Lähde Dr Clark Association

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti