maanantai 12. joulukuuta 2016

Lopun alku sodassa lääketieteestä


Julkaistu alkujaan Life Extension Magazin -lehdessä 2015
Kirjoittanut Charles K. Bens, Ph.D.

Merkit ovat selvät; perinteisen lääketieteen tulisi lakata vastustamasta muutosta ja ryhtyä toimimaan sen vaatimalla tavalla.

Sota allopaattisen lääketieteen (koululääketiede) ja luontais- eli funktionaalisen lääketieteen välillä on jatkunut lähes 100 vuoden ajan. Yrttilääkinnän, ajurvedalääketieteen ja kiinalaisen lääketieteen muodossa oleva funktionaalinen lääketiede oli vallitseva maailmassa satoja vuosia. Sitten 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa bakteeriteoria sairauksista alkoi vallata alaa teknologian edistyksen, kuten röntgenin, elektronimikroskoopin ja antibioottien käytön mukana.

Uusi lääketieteen oppilaitos syntyi opettamaan tulevia lääkäreitä käyttämään näitä uusia diagnostisia välineitä, lääkkeitä ja leikkausmenetelmiä ulkoisia tunkeutujia vastaan. Lääkärit vakuuttuivat täysin, että useimmat sairaudet johtuvat bakteereista, viruksista tai konnasoluista, jotka oli leikattava pois tai hallittava näillä uusilla lääketieteen läpimurroilla.

Luonnonlääketiede hylättiin vanhentuneena ja epätieteellisenä. Lääketieteen oppilaitokset lakkasivat opettamasta tätä lääketieteen lajia ja lääkärilupia annettiin vain niille, jotka valmistuivat uusista lääketieteen oppilaitoksista, joita oli perustettu kaikkialle maassa.
Luontaislääkärit leimattiin puoskareiksi, samoin kiropraktikot ja kaikki niin sanotut luontaislääketieteen harjoittajat.

1940-luvun lopulla ja 1950-luvun alussa luontaislääketieteen kannattajat alkoivat panna vastaan. Linus Paulingin epävirallisella johdolla pieni ryhmä tiedemiehiä ja lääkäreitä alkoi hoitamaan aivoperäisiä sairauksia, kuten masennusta ja skitsofreniaa ravinnolla ja ravintolisillä. He olivat tyytyväisiä tämän uuden lähestymistavan tuloksiin ja Pauling lopulta nimesi nämä hoito-ohjelmat “ortomolekylääripsykiatriaksi”.

Paulingin ja muiden uranuurtajien, kuten Abram Hoffer, edistyessä aivohäiriöiden hoidossa, myös muut kehon osat alkoivat saada huomiota osakseen. 1960-luvun hippiliike loi pohjavireen epäsovinnaisille hoidoille. Ravinto- ja yrttihoidot olivat viimeistä huutoa tämän vastakulttuurin edustajien keskuudessa. Muista tuli pian uskovia, kun perinteinen lääketiede osoitti onnistuvansa heikommin kuin monet olivat toivoneet. Käynnit naturopaateilla, kiropraktikoilla ja akupunktiossa alkoivat lisääntyä samalla, kun raportteja reseptilääkkeiden vaarallisista sivuvaikutuksista julkaistiin jatkuvasti.

Tämän holistisen liikkeen ensimmäisiksi johtajiksi 1980-luvulla tulivat Andrew Weil, Bernie Siegel ja Dean Ornish julkaistuaan mullistavia kirjoja. Toinen varhainen johtaja oli Joseph Pizzorno, joka osallistui Bastyr Universityn perustamiseen vuonna 1978 kouluttamaan luontaislääkäreitä. Bastyr University tunnetaan nykyään johtavana kouluna luontaislääketieteen maailmassa.

1970-luvun loppupuolella ja 1980-luvun alkupuolella alettiin osoittaa, että aivot ja keho todellisuudessa toimivat yhdessä koko ihmisen hyväksi. Tämä oli suora isku yli 400-vuotiselle perinteiselle lääketieteelliselle ajattelulle, joka alkoi ranskalaisen filosofi Rene Descartesin julistettua, että aivot olivat täysin erilliset eivätkä liittyneet kehon terveyteen. Monet lääkärit ovat sittemmin hylänneet tämän teorian ja osoittaneet selvästi mielen ja kehon välisen yhteyden.

Uusi edistysaskel
Ei-konventionaalisen lääketieteen mallia on kutsuttu monilla nimillä 50 viime vuoden aikana, muun muassa:
  • luonnollinen/luonnonmukainen
  • kokonaisvaltainen
  • vaihtoehtoinen
  • täydentävä
  • integratiivinen
  • toiminnallinen/funktionaalinen
Integratiivinen ja täydentävä muodostuivat päänimiksi 1990-luvun alkupuolella, kun pyrittiin saattamaan molemmat lääketieteet yhteen tyydyttämään paremmin hämmentyneen ja turhautuneen suuren yleisön tarpeita.
Tämä yhdistämisyritys otti pitkän askeleen eteen päin vuoden 1992 presidenttikampanjan aikana. Kolmannen puolueen presidenttiehdokas Ross Perot pyysi saksalaiselta lääkäriltä Hans Nieperiltä ideoita siitä, kuinka Amerikan terveydenhuoltojärjestelmä uudistettaisiin. Tohtori Nieper oli saavuttanut merkittävää mainetta syövän ja MS-taudin hoidoissa täysin luonnon aineilla. Hänen uudistusehdotuksensa päätyi lopulta Bill Clintonille, joka tultuaan valituksi, pyysi läheistä työtoveriaan Bill Richardsonia toteuttamaan lainsäädännön, joka auttaisi nopeuttamaan näiden luontaislääketieteen ohjelmien tutkimusta ja hyväksikäyttöä.

Utahin senaattori Orrin Hatchin avustuksella laki hyväksyttiin nimellä The Dietary Supplement Health and Education Act of 1994. Tämä laki ei vain taannut ihmisille oikeuden käyttää ravintolisiä, se johti lopulta rahoittamaan tutkimuksia eri ravintolisien tehosta ja luontaishoidoista.

Kuluneina 20 vuotena noiden merkittävien muutosten jälkeen, jotka tapahtuivat kansallisella tasolla, on tapahtunut monia muita muutoksia lääketieteen paradigmassa (on jonkun tieteenalan kulloinkin yleisesti hyväksytty oppirakennelma, ajattelutapa, suuntaus). On yhä enemmän näyttöä siitä, että lääketieteen perinteinen malli ei yksinkertaisesti toiminut.
Vaarallisia epäonnistumisen merkkejä
Samalla kun luonnollinen ja kokonaisvaltainen lääketiede etenee positiivisesti, perinteisessä lääketieteessä tapahtuu vastaavasti negatiivista kehitystä:
Terveydenhuollon kustannusten osuus bruttokansantuotteesta on vähitellen kasvanut. Vuonna 1960 se oli 5,2 %, ja sen arvioidaan nousevan lähes 20 %:iin vuoteen 2021 mennessä.
Vaikka Yhdysvallat kuluttaa terveydenhuoltoon likimain kaksi kertaa enemmän kuin muut teollisuusmaat, se on lähes pohjalukemissa kaikkien kansanterveyden mittareiden mukaan.

Noin 95 % jokaisesta terveydenhuollon dollarista käytetään hoitoon ja alle 5 % ennaltaehkäisyyn huolimatta siitä, että yli 70 % monista tappavista taudeista, kuten 2. tyypin diabetes, sepelvaltimotauti, aivohalvaus ja paksusuolen syöpä ovat ehkäistävissä elintapamuutoksilla.
The New England Journal of Medicine -lehden artikkelissa kerrottiin, että pallolaajennukseen ja sepelvaltimo-ohitusleikkauksiin käytettiin yli 100 miljardia dollaria vuonna 2007. Silti elinaika piteni vain 3 %:lla potilaista.

Tohtori David Eddy suoritti tutkimuksen perinteisen lääketieteen hoitojen tieteellisyydestä. Business Week Magazine -lehden artikkelissa lainattiin tohtori Eddyn tutkimusta ja kerrottiin, että vain 20-25 % kaikesta, mitä potilaille tehdään on todistettu tehoavan.

The Journal of Clinical Evidence -lehden mukaan vain 11 % tyypillisistä lääketiellisistä hoidoista voidaan luokitella hyödyllisiksi kontrolloiduilla sokkotutkimuksilla.
Perinteisen lääketieteen rintamalta on kerrottavana muutamia positiivisia asioita. Akuuttihoidossa on tapahtunut valtavia edistysaskeleita leikkauksiin liittyvässä teknologiassa. Kirurgia on muuttunut vähemmän invasiiviseksi ja monien leikkausten onnistumisaste on parantunut.

Samaan aikaan, kun perinteisen lääketieteen ansioluettelo on yhä surkeampi kroonisten sairauksien hoidossa, kokonaisvaltaisessa/funktionaalisessa lääketieteessä on tapahtunut päinvastainen kehitys.
Brittiläisessä lääketieteen julkaisussa Lancet Oncology todettiin, että ruokavalio (kasvispohjainen), jooga, meditaatio ja elämäntavan muutokset lisäsivät telomerien pituutta. Lyhyempi telomerien pituus on liitetty sairauksiin, kuten korkea verenpaine, liikalihavuus, sydäntauti ja eturauhassyöpä.

The Institute of Medicine kertoi the Wall Street Journal -lehdessä, että kokonaisvaltaisen terveydenhoidon menetelmillä (meditaatio, jooga, akupunktio, yrttilääkintä...) on tieteellisesti todettu lääketieteellisesti tehokkaiksi ja kustannustehokkaiksi.

Nutritional Medicine -kirjassa on yli 15 000 viitettä, joissa osoitetaan, että terveellinen ravinto ja ravintolisät voivat estää ja usein korjata lähes jokaisen kroonisen sairauden.

Tämä vahva todistusaineisto holistisen/funktionaalisen lääketieteen käytännöistä on raportoitu sadoissa vertaisarvioiduissa aikakauslehdissä. Rahavetoinen terveydenhoito ja lääketeollisuus ovat kuitenkin kyenneet torjumaan tämän kehityksen nokkelilla poliittisilla tempuilla. He ovat johdonmukaisesti hyökänneet luontaislääketiedettä vastaan käyttämällä perinteisen lääketieteen yhdistyksiä samalla, kun mahtava lääketeollisuus käyttää suunnatonta vaurauttaan kongressin ja median ohjailuun. Näin perinteinen lääketiede on kyennyt antamaan vaikutelman, että luontaislääketiede oli epätieteellistä.

Tämä taktiikka on heikentynyt internetin ansiosta, kun useammat ihmiset pääsevät käsiksi tietoon, jota valtavirran media ja niiden suuret lääketeollisuuden mainostajat eivät hallitse.
Lopun alku
Perinteisen lääketieteen korttitalo alkaa hajota, kun maineikas Cleveland Clinic ilmoitti muuttuvansa funktionaaliseksi. Clevelandin klinikan toimitusjohtaja tohtori Delos “Toby” Cosgrove ilmoitti hiljan useista merkittävistä toimenpiteistä, mm:
  • funktionaalinen perspektiivi ruokaan ja ravitsemukseen: lopullinen vastavirran lääketiede
  • tutkimus, joka testaa funktionaalisen lääketieteen malleja perinteiseen lääketieteeseen verrattuna kroonisissa sairauksissa, astmassa ja autoimmuunisairauksissa
  • hyvinvointilaitoksen luominen ja kansakunnan ensimmäisen hyvinvointipäällikön nimittäminen
  • kiinalaisen yrttiterapiaklinikan luominen lajissaan maan ensimmäisenä
  • klinikan 6,2 miljardin sairaalaverkoston, perheterveyskeskusten ja avohoitopotilasklinikoiden siirtyminen ratkaisevasti kokonaisvaltaiseen suuntaan
Tämä on merkittävin pyrkimys Yhdysvalloissa kokonaisvaltaiseen suuntaan valtavirran terveydenhuoltoverkostossa, mistä ansio paljolti kuuluu tohtori Mark Hymanille. Hän on tavannut tohtori Cosgroven useita kertoja kuluneina kahtena vuotena. Tohtori Hyman on Funktionaalisen lääketieteen instituutin johtokunnan puheenjohtaja ja kuuluu funktionaalisen lääketieteen todellisiin johtajiin.

Kahden vuoden ajan tohtori Cosgrove yritti saada tohtori Hymanin Clevelandiin. Tohtori Hyman vastusteli toimitusjohtajan suostutteluja sanoen, “Toby, sinä et halua minua sinne. Koska, jos tulen sinne, kerron sinulle, että suurin osa, mitä teette, on väärin, että todellisuudessa vahingoitatte ihmisiä, että haluaisin toteuttaa ohjelmia, jotka tyhjentävät puolet sairaaloistanne ja useimmat toimenpidehuoneet ja vähentää sairaala-aikaa ja lääkärikäyntejä jyrkästi. Sopiiko sinulle tämä?” Tohtori ei luopunut sitoumuksestaan uuteen suuntaa ja on edennyt tohtori Hymanin täydellä tuella ja avustuksella.

Tämä kova lausunto perinteisestä lääketieteestä on paljolti sama, jonka tohtori Hyman antoi Yhdysvaltain senaatin kuulemisessa terveydenhuollosta. Hän sanoi:
“Ette ratkaise nykyistä terveydenhuollon kriisiä, jos vain jatkatte väärien asioiden tekemistä paremmin.”
Merkit ovat selvät; perinteisen lääketieteen tulee lakata vastustamasta muutosta ja ryhtyä toimimaan sen vaatimalla tavalla. Tässä taistelussa pelkästään perinteiseen lääketieteeseen uskovat eivät voi voittaa, ja mitä enemmän he vastustavat, sitä enemmän uskottavuutta ja arvostusta he menettävät. Tämä merkitsee todellakin lopun alkua sodassa lääketieteestä.

Blogin pitäjän kommentti
Lääketieteessä, kuten kaikessa muussakin pitää paikkansa totuus: mikäli haluat ymmärtää jonkin ilmiön nykyhetkeä, on sinun tunnetta sen historia. Lue edellä olevaa artikkelia täydentävä esitys  
Terveydenhuollon ja lääkekartellien yhteinen historia

 Suomennos Jussi Yli-Panula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti