maanantai 24. lokakuuta 2016

LDL-kolesteroli, C-vitamiini, B3-vitamiini, lysiini ja proliini

Mitkä ovat tosiasiat lipoproteiini (a):sta?
  • Lipoproteiini (a) eli LDL on keskeisin rasvahiukkanen, joka aiheuttaa kolesterolin ja muiden rasvojen kertymisen valtimoiden seinämiin.
  • Tarttuvuudestaan johtuen lipoproteiini (a) on tehokkaimpia korjausmolekyylejä valtimoiden seinämissä, ja vitamiinin puutteen jatkuessa siitä tulee yksi vaarallisimmista valtimonkovettuman (ateroskleroosin) ja sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä.
  • Kun Framinghamin sydäntutkimus, joka on kaikkien aikojen laajin tutkimus sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä, arvioitiin uudelleen, todettiin, että lipoproteiini (a) on kymmenen kertaa suurempi sydäntaudin riskitekijä kuin kolesteroli tai LDL-kolesteroli.
Lipoproteiini (a) on LDL-hiukkanen, jonka ympärillä on tarttuva proteiini. Tämä biologinen “liimateippi” on nimeltään apoproteiini (a) eli apo (a). A-kirjain voisi itse asiassa olla yhtä kuin “liima” (adhesive). Liima-apo (a) tekee lipoproteiini (a) -rasvapallosta yhden tarttuvimmista hiukkasista kehossamme.

Vitamiinien puutteesta kärsivässä kehossa lipoproteiini (a) muuttuu suurimmaksi toissijaiseksi  riskitekijäksi (esimmäinen riskitekijä on C-vitamiinin puutos)
  • sydän- ja verisuonitaudit sekä sydänkohtaukset
  • aivoverisuonitaudit ja halvaukset
  • restenosis (tukkeutuminen) pallolaajennuksen jälkeen
  • ohitussiirrännäisten tukkeutuminen ohitusleikkauksen jälkeen
Tohtori Rath teki Hampurin yliopistossa kattavimmat tutkimukset lipoproteiini (a):sta valtimoseinämässä. Nämä tutkimukset osoittivat, että ateroskleroottiset vauriot ihmisen valtimoissa koostuvat pääasiassa enemmän lipoproteiini (a):sta kuin LDL-molekyyleistä. Sitä paitsi ateroskleroottisten vaurioiden laajuus vastasi lipoproteiini (a) -hiukkasten määrää valtimoissa. Sarja lisätutkimuksia on tämän jälkeen vahvistanut nämä löydöt.

Lipoproteiini (a) -veriarvot vaihtelevat suuresti yksilöiden välillä. Mitä tiedämme lipoproteiini (a) -veriarvoihin vaikuttavista tekijöistä? Lipoproteiini (a) -tasot määräytyvät ensisijaisesti perinnöllisesti. Erityiset ruokavaliot eivät vaikuta lipoproteiini (a) -tasoihin. Lisäksi mitkään tällä hetkellä tarjolla olevat lipidejä alentavat reseptilääkkeet (kolesterolilääkkeet) eivät alenna lipoproteiini (a) -tasoa.

Ainoat aineet, joiden on tähän mennessä osoitettu alentavan lipoproteiini (a) -tasoa, ovat vitamiinit. Professori Carlson osoitti, että 2-4 grammaa B3-vitamiinia (nikotiinihappo, niasiini) päivässä pystyi alentamaan lipoproteiini (a) -tasoa jopa 36 %. Koska nikotiinihappo suurina määrinä voi aiheuttaa ihottumaa, on hyvä lisätä päiväannosta vähitellen. Omat tutkimuksemme ovat osoittaneet, että C-vitamiinilla yksistään tai yhdessä pienempien nikotiinihappoannosten kanssa saattaa olla alentava vaikutus lipoproteiinien tuotantoon ja siten alentaa lipoproteiinin veriarvoja. Yhdessä “teflon”-aineen tavoin toimivan lysiinin ja proliinin kanssa nämä kaksi vitamiinia voivat huomattavasti vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, joka liittyy lipoproteiini (a) -tasoon.

Menetelmiä alentaa lipoproteiini (a):n aiheuttamaa riskiä
  1. Lipoproteiini (a):n veriarvojen alentaminen
    -  B3-vitamiini (nikotinaatti, niasiini)
    -  C-vitamiini
  2. Lipoproteiini (a):n tarttuvuuden vähentäminen
    -  lysiini
    -  proliini
Lipoproteiini (a) on erityisen mielenkiintoinen molekyyli johtuen sen käänteisestä suhteesta C-vitamiiniin. Seuraava löytö laukaisi tohtori Rathin kiinnostuksen vitamiinitutkimuksiin:

Lipoproteiini (a) -molekyylejä esiintyy enimmäkseen ihmisillä ja muutamilla eläinlajeilla, jotka eivät kykene tuottamaan C-vitamiinia. Sitä vastoin optimimääriä C-vitamiinia tuottamaan kykenevät eläimet eivät tarvitse lipoproteiini (a):ta merkittävissä määrin. Ilmeisesti lipoproteiini (a) -molekyylit korvaavat monia C-vitamiinin ominaisuuksia kuten haavojen paraneminen ja verisuonten korjaus. Vuonna 1990 Rath julkaisi yksityiskohdat tästä tärkeästä löydöstä Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä ja siteerasin tohtori Linus Paulingia tämän julkaisun toisena kirjoittajana.

Lähde Miksi eläimet eivät saa sydänkohtauksia, mutta ihmiset saavat - Löytö, jolla sydäntauti voitetaan (Matthias Rath, MD.)

Suomennos Jussi Yli-Panula 
 
Käytän synergeettisesti toimivaa yhdistelmää ProLysinC (1 tabletti: C-vitamiini 300 mg, proliini 150 mg, lysiini 300 mg), tiedustelut Kirsti Lampinen 0400 751591 kirsti.lampinen@ecomedic.fi. B3-vitamiinia otan erikseen (suom.)

1 kommentti:

  1. Kiitoa tiedoista ! Ostin ensin Solgarin lysiiniä ja sitten luin proliinin merkityksestä ja ostin Solgarin proliinia, vaikka hinta ensin hirvitti. Alle viikon käytettyäni proliinia on jalkojeni verenkierto parantunut paljon.

    VastaaPoista