lauantai 19. joulukuuta 2015

Lopun alku kiistassa lääketieteestä

Allopaattisen (perinteisen) lääketieteen edustajien ja funktionaalisen eli luonnonlääketieteen kannattajien välinen vakava kiista on jatkunut lähes 100 vuotta.

Funktionaalinen lääketiede Ajurvedan ja kiinalaisen yrtti lääketieteen muodossa oli vallitsevassa asemassa kaikkialla maailmassa satoja vuosia.3,5

1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa sairauksien bakteeriteoria 6,7 alkoi vallata alaa yhdessä teknologian kehityksen kuten röntgenin,8 elektronimikroskoopin ja antibioottien10,11 käytön kanssa.
Näin sai alkunsa uusi lääketieteen koulutuksen muoto. Sen mukaan tulevia lääkäreitä opetettiin käyttämään näitä uusia diagnoosivälineitä kehon ulkopuolelta tulevien tunkeutujien voittamiseksi. Lääkärit vakuuttuivat täysin siitä, että useimmat sairaudet olivat bakteerien, viruksien tai harhautuneiden solujen aiheuttamia tai että niitä voitiin hallita näillä uusilla mullistavilla lääketieteen keinoilla.11

Luontaislääketiede hylättiin vanhentuneena ja epätieteellisenä. Lääketieteen oppilaitokset lakkasivat opettamasta tätä lääketieteen lajia ja lääkärinlupia annettiin vain niille, jotka valmistuivat uusista lääketieteen oppilaitoksista, joita oli perustettu ympäri maata.

Luontaislääkärit, kiropraktikot, akupunktion harjoittajat ja muut luontaishoitajat leimattiin puoskareiksi.
Mutta 1940-luvun lopulla ja 1950-luvun alussa luontaislääketieteen kannattajat alkoivat järjestäytyä. Linus Paulingin toimiessa epävirallisena johtajana pieni tiedemies- ja lääkäriryhmä alkoi hoitaa aivoihin liittyviä sairauksia kuten masennusta ja skitsofreniaa12 ruokavaliolla ja ravintolisillä. He olivat tyytyväisiä tämän uuden lähestymistavan tuloksiin ja Pauling nimitti nämä hoito-ohjelmat “ortomolekylääripsykiatriaksi.13-15
Samaan aikaan, kun Pauling ja muut pioneerit kuten Abram Hoffer 16 edistyivät aivoihin liittyvien häiriöiden hoidossa, kehon muihinkin puoliin alettiin kiinnittää huomiota. 1960-luvun hippiliikkeen pohjavireenä oli kiinnostus ei-perinteisiin hoitoihin. Ravinto- ja yrttihoidoista tuli intohimo näille vastakulttuurityypeille. Muista tuli pian uskovia, kun perinteinen lääketiede ei osoittautunut niin menestykselliseksi kuin mitä monet olivat toivoneet. Alettiin käyttää yhä enemmän luontaishoitoja, kiropraktiikkaa ja akupunktiota, kun reseptilääkkeiden vaarallisista sivuvaikutuksista raportoitiin yhä useammin.

Andrew Weil, Bernie Siegel ja Dean Ornish olivat 1980-luvulla niitä, joista tuli tämän kokonaisvaltaisen liikkeen ensimmäisiä johtajia julkaistuaan mullistavia kirjoja. Heihin kuului myös Joseph Pizzorno, joka osallistui Bastyr Universityn perustamiseen vuonna 1978, missä koulutettiin luontaislääkäreitä. Nykyään se kuuluu maailman eturivin oppilaitoksiin luontaislääketieteen alalla.

1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa pyrittiin myös osoittamaan, että aivot ja keho todella toimivat yhdessä koko persoonallisuuden hyväksi. Tämä oli täysin vastakkainen yli 400 vuotta vallassa olleelle periteiselle lääketieteelliselle ajattelulle, joka alkoi ranskalaisen filosofin Rene Descartesin julistettua, että ihmisen avot olivat täysin erilliset eivätkä liittyneet ihmisen kehon terveyteen.17 Monet lääkärit ovat sittemmin kiistäneet tämän teorian ja hyväksyneet mielen ja kehon välisen yhteyden.

Askel eteenpäin
Ei-perinteisen mallin lääketieteellä on ollut monia nimiä 50 viime vuoden aikana, muun muassa:
  • luontainen
  • kokonaisvaltainen/holistinen
  • vaihtoehtoinen
  • täydentävä
  • integratiivinen
  • funktionaalinen
Integratiivinen ja täydentävä olivat avaintermit 1990-luvun alkupuolella, kun molemmat lääketieteet pyrittiin yhdistämään hämmentyneen ja turhautuneet yleisön tarpeiden tyydyttämiseksi.
Tässä yhdistämispyrkimyksessä otettiin tärkeä askel presidenttikampanjassa vuonna 1992. Yhdysvaltain presidenttiehdokas Ross Perot pyysi saksalaiselta lääkäriltä Hans Nieperiltä ideoita Amerikan terveydenhuollon uudistamiseksi. Tohtori Nieper oli saavuttanut merkittävää mainetta syövän ja MS-taudin hoidossa täysin luonnollisilla aineilla. Hänen uudistusehdotuksensa päätyi lopulta Bill Clintonin käsiin, joka valintansa jälkeen pyysi läheistä kollegaansa Bill Richardsonia kokoamaan lainsäädännön, joka jouduttaisi näiden luontaisten hoito-ohjelmien tutkimusta.

Utahilaisen senaattorin Orrin Hatchin avulla laki hyväksyttiin The Dietary Supplement Health and Education Act of 199419 nimellä. Tämä laki ei ainoastaan suojellut ihmisten oikeutta käyttää ravintolisiä vaan se lopulta johti tutkimusten rahoittamiseen erilaisten ravintolisien ja luontaishoitojen tehosta.19
Näinä 20 viime vuotena näiden merkittävien poliittisten muutosten jälkeen lääketieteen paradigmassa on tapahtunut paljon muita muutoksia. Todisteiden määrä perinteisen lääketieteellisen mallin toimimattomuudesta on lisääntynyt.

Vaarallisia epäonnistumisen merkkejä
Kokonaisvaltainen luontaislääketiede on kokenut suuren positiivisen sysäyksen eteenpäin, kun samanaikaisesti  perinteinen lääketiede on vastaavasti kohdannut negatiivista kehitystä:
(Seuraavat tilastot koskevat Yhdysvaltain tilannetta, mutta uskon niiden heijastavan Suomenkin kehityssuuntaa. suom. huom.)
  • Terveydenhuollon menojen osuus bruttokansantuotteesta on vähitellen lisääntynyt. Vuonna 1960 se oli 5,2 % ja vuoteen 2012 mennessä sen arvioidaan kohoavan lähes 20 %:iin.22
  • Noin 95 % terveydenhuoltomenoista käytetään hoitoihin ja alle 5 % ennaltaehkäisyyn huolimatta siitä, että yli 70 % monista tappavista sairauksista kuten kakkostyypin diabetes, sydänvaltimosairaus, aivohalvaus ja paksusuolensyöpä voidaan estää elintapavalinnoilla.26,27
  • New England Journal of Medicine -lehden artikkelissa kerrottiin, että pallolaajennukseen ja ohitusleikkauksiin käytettiin yli 100 miljardia dollaria vuonna 2007. Kuitenkin vain 3 %:lla ohitusleikkauspotilaista elinikä piteni.28
  • Reseptilääkkeet aiheuttavat 700.000 ensiapukäyntiä vuosittain29 ja yli 41.000 kuolemaa.30
  • Tuoreeseen aineistoon perustuen arvioidaan, että yli 400.000 sairaalakuolemaa voitaisiin välttää vuosittain.31
  • Gary Nullin (et al.) kirjoittamassa kirjassa Death By Medicine perinteisen lääketieteen aiheuttamien vältettävissä olevien kuolemien kokonaismääräksi saatiin 783.936 vuodessa.32
  • Tohtori David Eddy tutki perinteisten lääketieteen hoitojen tieteellistä näyttöä. Business Week Magazine -lehden artikkelissa vuonna 2006 siteerattiin tohtori Eddyn tutkimusta ja päädyttiin siihen, että vain 20-26 % potilaiden saamista hoidoista oli osoitettu tehokkaiksi.33
  • Journal of Clinical Evidence -lehdessä raportoidaan, että vain 11 % tyypillisistä perinteisistä lääketieteen hoidoista voidaan luokitella hyödyllisiksi satunnaistetuilla kontrolloiduilla kokeilla.34
Perinteisen lääketieteen rintamalta on kerrottavana muutamia positiivisia asioita. Akuuttihoidoissa on tapahtunut suunnatonta edistystä leikkausteknologiaan liittyen. Kirurgiasta on tullut hienovaraisempi ja monien leikkausten onnistumisen osuus on lisääntynyt.

Tarpeettomien leikkausten määrä on kuitenkin ongelma. Parhaita esimerkkejä ovat polvileikkaus, selkäleikkaus, pallolaajennus ja sydänkirurgia. Jos tarpeettomat leikkaukset eliminoitaisiin, akuuttihoidosta voisi tulla perinteisen lääketieteen loistotähti.

Kun perinteisen lääketieteen ansioluettelo kroonisten sairauksien hoidossa oli surkea, kokonaisvaltaisessa/funktionaalisessa lääketieteessä tilanne oli täysin vastakkainen. Muutamia esimerkkejä:
Brittiläisessä Lancet Oncology -lehdessä julkaistun suuren tutkimuksen mukaan kasvisravinto, jooga, meditaatio ja elintapojen muutokset lisäsivät telomerien pituutta. Telomerien lyhentyminen liitetään sairauksiin kuten korkea verenpaine, liikalihavuus, diabetes, sydäntauti ja eturauhassyöpä.35
  • The Institute of Medicine raportoi the Wall Street Journal -lehdessä, että kokonaisvaltaisten hoitojen, joissa parasta perinteistä lääketiedettä käytetään vaihtoehtoisten hoitojen kuten meditaation, joogan, akupunktion ja yrttilääkkeiden kanssa, on tieteellisesti todettu olevan kustannustehokkaita.36
  • Nutritional Medicine kirjassa on yli 15 000 tieteellistä viitettä, joiden mukaan terveellinen ruoka ja ravintolisät voivat estää ja usein pysäyttää lähes jokaisen kroonisen sairauden.
Nämä todisteet kokonaisvaltaisen/funktionaalisen lääketieteen menetelmistä on esitetty sadoissa artikkeleissa vertaisarvioiduissa julkaisuissa ja silti lääketieteen rahavetoinen valtarakenne on kyennyt hidastamaan tätä suuntausta nokkelilla poliittisilla tempuilla. He ovat jatkuvasti hyökänneet luontaislääketiedettä vastaan käyttämällä hyväksi virallisen lääketieteen yhteyksiä. Myös lääketeollisuus käyttää valtavaa varallisuuttaan ohjaillen kongressia, suurta osaa koulutusta ja mediaa. Perinteinen lääketiede on näin saanut luontaislääketieteen näyttämään epätieteelliseltä.

Internetaikakausi on heikentänyt tätä taktiikkaa, koska useammat ihmiset voivat saada tietoa, joka ei ole valtavirran median ja sen lääketeollisuuden mainostajien hallinnassa.

Lopun alku
Perinteisen lääketieteen korttitalon hajoaminen on alullaan. Nimittäin arvovaltainen Cleveland Clinic on ilmoittanut muuttuvansa funktionaaliseksi. Cleveland Clinicin puheenjohtaja ja toimitusjohtaja tohtori Delos “Toby” Cosgrove ilmoitti hiljattain useista merkittävistä toimenpiteistä:18
  • Funktionaalisen lääketieteen ensimmäisten pääsuuntien vakiinnuttaminen nimellä “funktionaalinen näkökulma ravintoon ja ravitsemukseen, lopullinen vastavirran lääketiede.”
  • Funktionaalisen lääketieteen mallien tutkimus rinnakkain perinteisen lääketieteen kanssa kohteena krooniset sairaudet, kuten diabetes, astma ja autoimmuunisairaudet.
  • Hyvinvointilaitoksen luominen ja kansakunnan ensimmäisen johtavan hyvinvointiviranomaisen nimittäminen.
  • Kiinalaisen yrttihoitoklinikan luominen ensimmäisenä lajissaan maassa.
  • Klinikan 6,2 miljardin dollarin sairaalaverkoston, perheterveyskeskusten ja avohoitoklinikkojen siirtyminen ratkaisevasti holistiseen suuntaan.
Tämä tarkoittaa valtavirran terveydenhuoltoverkoston merkittävintä siirtymistä holistiseen suuntaan Yhdysvalloissa ja suurin ansio kuuluu tohtori Mark Hymanille, joka tapasi tohtori Cosgroven useita kertoja kahden viime vuoden aikana. Tohtori Hyman on funktionaalisen lääketieteen laitoksen johtokunnan puheenjohtaja ja on yksi funktionaalisen liikkeen todellisia johtajia.

Kahden vuoden ajan tohtori Cosgrove yritti saada tohtori Hymanin Clevelandiin. Hyman vastusteli toimitusjohtajan houkutuksia sanoen, “Toby, et sinä halua minua sinne, koska, jos tulen sinne, kerron sinulle, että suurin osa siitä, mitä teet on väärin, että sinä todellisuudessa vahingoitat ihmisiä, että minä haluaisin toteuttaa ohjelmia, jotka tyhjentävät puolet sairaaloistasi ja useimmat toimenpidetilasi ja vähentävät rajusti sairaalapäiviä ja lääkärikäyntejä. Sopiiko tämä sinulle?” Tohtori Cosgrove ei luopunut sitoutuneisuudestaan uuteen suuntaan ja on edennyt tohtori Hymanin täydellä tuella ja avustuksella.

Tämä kova lausunto perinteisestä lääketieteestä on hyvin samanlainen kuin tohtori Hymanin lausunto, jonka hän antoi Yhdysvaltain senaatin kuulemisessa koskien terveydenhuoltoa. Hän sanoi:19
“Ette ratkaise nykyistä terveydenhuollon kriisiä, jos te vain jatkatte väärien asioiden tekemistä paremmin.”
Kirjoitus on seinällä ja perinteisen lääketieteen tulisi lakata vastustamasta muutosta ja tarttua siihen.
Tämä on taistelu, jota pelkästään perinteiseen lääketieteeseen uskovat eivät voi voittaa ja mitä lujemmin he vastustavat, sitä enemmän he menettävät uskottavuutta ja kunnioitusta. Tämä on todellakin lopun alku lääketieteestä käytävässä sodassa.

Jos teillä on kysymyksiä tämän artikkelin tieteellisestä sisällöstä, pyydämme soittamaan Life Extension Health Advisor at 1-866-864-3027.
Charles K. Bens, PhD, on kirjailija, puhuja ja konsultti erikoisalana kroonisten sairauksien ehkäiseminen ja pysäyttäminen. Hän on Healthy @ Work, Inc -yhtiön perustaja ja puheenjohtaja. Healthy @ Work on hyvinvointikoulutus- ja konsultointiyhtiö, joka keskittyy työntekijöiden terveyden parantamiseen. Tohtori Bens on kirjoittanut yli 200 artikkelia ja yhdeksän kirjaa muun muassa Healthy at Work: Your Pocket Guide to Good Health ja The Healthy Smoker: How To Quit Smoking By Becoming Healthier First.

Suomennos Jussi Yli-Panula
lootuskirja@kolumbus.fi


Lähde LIFE EXTENSION, April 2015

Suomentajan huomautus
Sivuilla 3-4 oleva sairaustilasto koskee Yhdysvaltoja, joten se on suhteutettava oloihimme viitteellisenä. Haluaisin uskoa, että tilanteemme on parempi ainakin ohitusleikkauksien suhteen. Lähipiirissäni on nimittäin useita, jotka ovat ohitusleikkaukseta saaneet avun ja merkittävän jatkoajan.

Ohitusleikkaukset ovat kuitenkin hirmuisen kalliita hoitoja, mistä johtuen niiden jatkumisesta Vaasan keskussairaalassa kiisteltiin pitkään. Jotta ohitusleikkauksia voitaisiin tulevaisuudessa vähentää tai niiden tarvetta siirtää eteenpäin, tulisi panostaa ennaltaehkäisyyn. On hämmästyttävää, kuinka aivan tavallisilla ravintolisillä, kuten magnesium, Q10, omega-3 ja karnitiini, sydämen ja valtimoiden kuntoa voidaan parantaa ja ylläpitää. Tämä on Amerikan merkittävimmän kardiologin Stephen Sinatran käyttämä yhdistelmä, jota hän nimittää “awesome foursome” (mahtava nelikko). Ohjelmaan lisätään tavallisesti vielä monivitamiini- ja kivennäisyhdistelmä ja mahdollisesti orapihlajauute.

Terveydenhuoltomme johtava viranomainen huitaisee ravintolisät ja samalla myös sairauksien ehkäisyn mahdollisuuden pois päiväjärjestyksestä sanomalla “Ihminen saa kaiken monipuolisesta ravinnosta”. Kuitenkin kansainvälisten tilastojen mukaan 80 % maailman väestöstä kärsii D-vitamiinin puutoksesta, mikä koskee erityisesti kaukana päiväntasaajasta olevia maita kuten Suomea. Esimerkiksi kansainvälisesti kuuluisan D-vitamiinitutkijan tohtori William Grantin tuore tutkimus osoittaa, että 30 % vuotuisista syöpäkuolemista voitaisiin välttää korottamalla vain kehon D-vitamiinitasoa.

Laaja satunnaistettu plasebokontrolloitu tutkimus vahvisti, että syöpäriskiä voidaan vähentää yli puolella parantamalla vain D-vitamiinitasoa (Am J Clin Nutr. 2007 Jun). Tämä oli niin käänteentekevä uutinen, että Kanadan syöpäyhdistys hyväksyi D-vitamiinin syövän ehkäisyhoitona.

Aikoinaan lähetin artikkelin D-vitamiinista Ilkan ja Pohjalaisen mielipidepalstalle. Kumpikaan lehti ei julkaissut kirjoitustani, vaikka jokaisen väittämän tukena oli viittaus tieteelliseen julkaisuun.
Silloinen THL:n pääjohtaja Pekka Puska sai referaatin kattavista D-vitamiinitutkimuksista maailmalla. Niihin perustuen ehdotin kansallisten annossuositusten korottamista. Puska vastasi kyllä kohteliaasti, että Suomessa odotellaan pohjoismaista kantaa D-vitamiinin annossuosituksiin. Odotus jatkuu!

Arvovaltaisessa lääketieteellisessä julkaisussa raportoidaan: “Vastakohtana nykyiseen uskomukseen, että kolesterolin alentaminen statiineilla vähentää valtimokovettumia, esitämme näkökannan, että statiinit saattavat olla syynä sydänvaltimoiden kalkkiutumisessa ja voivat toimia mitokondrioiden toksiineina, jotka heikentävät lihasten toimintaa sydämessä ja verisuonissa.”

Lukuisat tutkimukset kiistämättömästi osittavat, että kolesterolilääkkeet estävät soluenergian tuotantolle välttämättömän koentsyymi Q10:n tuotantoa. Tästä huolimatta ainoastaan Kanadan valtio on määrännyt, että kolesterolilääkkeisiin on liitettävä varoitus niiden Q10:tä tuhoavasta vaikutuksesta.

Jos haluat tietää, mikä alkujaan johti valtavirran lääketieteen lääketeollisuusvetoisuuteen, lue tämä.

References
  1. Kolasinski SL. Herbal medicine for rheumatic diseases: promises kept? Curr Rheumatol Rep. 2012 Dec;14(6):617-23.
  2. Levin M. Herbal treatment of headache. Headache. 2012 Oct;52 SuppI2:76·80.
  3. Mohd Fauzi F, Koutsoukas A, Lowe R, Joshi K, Fan TP, Glen RC, Bender A. Chemogenomics approaches to rationalizing the mode-of-action of traditional Chinese and Ayurvedic medicines. J Chem Inf Model. 2013 Mar 25;53(3):661-73.
  4. Fleming SA, Gutknecht NC. Naturopathy and the primary care practice. Prim Care. 2010 Mar;37(l):119-36,
  5. Abdul Kadir AH, Of roots, barks, paracetamol and EDTA, Malays J Med Sci. 2006 Jul;13(2):1-6.
  6. National Research Council (US) Committee to Update Science, Medicine, and Animals. Science, Medicine, and Animals, Washington (DC): National Academies Press (US);2004,
  7. Egger G. In search of a germ theory equivalent for chronic disease. Prev Chronic Dis. 2012;9:E95.
  8. Sullivan PJ. Seeing the bones of things: a scan of x-rays' early history. Can Fam Physician. 2011 Oct;57(l0):1174-5.
  9. Goldsmith CS, Miller SE. Modern uses of electron microscopy for detection of viruses. Clin Microbiol Rev. 2009 Oct;22(4):552-63.        
  10. Clardy J, Fischbach MA, Currie CR. The natural history of antibiotics. Curr Bioi, 2009 Jun 9;19(ll):R437-41.
  11. Roy Porter, Editor, Medicine: A History of Healing & Ancient Traditions to Modem Practices, England: The Ivy Press; 1997:11,194
  12. Zell M, Grundmann 0. An orthomolecular approach to the preven-tion and treatment of psychiatric disorders, Adv Mind Body Med. 2012 Fall;26(2):14-28.
  13. Janson M, Orthomolecular medicine: the therapeutic use of dietary supplements for anti-aging. Clin Interv Aging. 2006;1(3):261-5,
  14. Pauling L, Wyatt RI, Klein DF, Lipton MA. On the orthomolecular environment of the mind: orthomolecular theory. Am J Psychiatry, 1974 Nov;131(11):1251-67.
  15. Pauling L. Orthomolecular psychiatry. Varying the concentrations of substances normally present in the human body may control mental disease, Science. 1968 Apr 19;160(3825):265-71.
  16. Hoffer A. Nutrition and schizophrenia. Can Fam Physician. 1975 Apr;21 (4):78-82.
  17. Available at: http://www.iep.utm,edu/descmind!. Accessed January 6,2015.
  18. Mehta N, Mind-body Dualism: A critique from a Health Perspective. Mens Sana Monogr. 2011 Jan;9(l):202-9.
  19. Available at: http://www.hatch,senate.gov/public index,cfm/2012/5/hatch-leads-efforts-to-prevent-overregulation-of-dietary-supplements. Accessed January 6,2015,
  20. Available at: http://www.health.gov/dietsupp/execsum.htm.Accessed January 6, 2015,
  21. Krishnaswamy, C.R., Electronic Payments in Healthcare (201l), Transactions of the International Conference on Health Information Technology Advancement.
  22. Available at : http://kaiserhealthnews.orglnews/report-health-spending-will-climb-to-nearly-one-fifth-of-gdp/. Accessed January 6,2015.
  23. Garber AM, Skinner J. Is American health care uniquely ineffi-cient? J Econ Perspect. 200S Fall;22(4):27-50,
  24. Available at: http://www,commonwealthfund.orglpublications/ press-releases/20 14/junlus-heal th-system-ranks-last. Accessed January 6, 2015.
  25. Global Health Report, Prevention vs. Treatment: a False Choice, January 2009. (Originally from Don Wright, M.D., U.S. Department of Health and Human Services.)
  26. Willett WC, Koplan JP, Nugent R, et al. Prevention of Chronic Disease by Means of Diet and Lifestyle Changes. Disease Control Priorities in Developing Countries. 2nd edition. Washington (DC): World Bank; 2006. Chapter 44.
  27. Available at: http://www.pmri.orglpublications/newsweekl Yes_Prevention_is_Cheapecthan_Treatmen CDean_Ornish.pdf. Accessed January 6,2015,
  28. Available at: http://www.huffingtonpost.com/deepak-chopra/the-medical-myth-of-more_b_265526.html. Accessed January 6, 2015.
  29. Grover CA, Elder JW, Close RI, Curry SM, How frequently are "classic" drug-seeking behaviors used by drug-seeking patients in the emergency department? West J Emerg Med. 2012 Nov;13(5):416-21.
  30. Available at: http://www.cdc.gov/homeandrecreationalsafety/over-dosc/facts.html. Accessed January 6, 2015.
  31. James JT. A new, evidence-based estimate of patient harms associated with hospital care. J Patient Saf. 2013 Sep;9(3):I22-S,
  32. Null G, Dean C, Feldman M, et al. Death by Medicine. 2003, Abstract.
  33. Carey J, Medical guesswork. Bus Week Mag. 2006 May 29:72.
  34. Available at: http://clinicalevidence,bmj.com/x/set/static/cms/efficacy-categorisations.html. Accessed January 6,2015,
  35. Available at: http://consumer.healthday.com/senior-citizen-information-311misc-aging-news-1 O/heal thy-lifestyle-may- reverse-aging-at-cellular-level-study-finds-6S0221.html. Accessed January 6, 2015.
  36. Rustum R. Integrative medicine to tackle the problem of chronic diseases. J Ayurveda Integr Med. 2010 Jan-Mar;1(l):lS-21.
  37. Gaby A. The Natural Pharmacy, Three Rivers Press. New York, 2006.
  38. Goldman E, Cleveland Clinic Gets "Functional." Holistic Primary Care. 2014: 15(3): 1.
  39. Available at: http://www.healthcarereformmagazine.com lcolumnl-healthcare-costs-could-bankrupt-americal. Accessed January 6, 2015.
APRIL 2015 LIFE EXTENSION

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti