tiistai 29. marraskuuta 2016

D-vitamiinipuutoksen hoito

Menetelmäni D-vitamiinin puutoksen hoidossa (Sarfraz Zaidi: Power of Vitmin D)

15 viime vuoden aikana olen hoitanut tuhansia potilaita, joilla on D-vitamiinin puutos. Omien kliinisten havaintojeni perusteella olen kehittänyt erityisen, tieteellisen ja kuitenkin käytännöllisen hoitomenetelmän, joka toimii hyvin potilaillani. Hoitoni D-vitamiinin puutokseen on seuraava

1. D-vitamiinitilan arvioiminen
Ensiksi, arvioin ja hoidan jokaisen yksilöllisesti. Tilaan 25 (OH) D-vitamiiniveriarvon määritelläkseni D-vitamiinitilan. Tämä ilmaisee tarkasti kaikkien muuttuvien tekijöiden vaikutuksen kuten maantieteellisen sijainnin, vuoden ajan, etnisyyden, työskentelytapojen, ruokailutottumusten, ulkoilun ja aurinkovoiteiden käytön. Ilman arvailua. Ilman sokkona tehtyjä suosituksia. Mielestäni tämä on tieteellisin menetelmä määritellä D-vitamiinitila!

2. optimaali D-vitamiinitaso
Laboratoriokokeiden jälkeen keskustelen tuloksista potilaitteni kansa.
25 (OH) D-vitamiinitason tulisi olla vähintään 75 nmol/l. Laajan kokemukseni perusteella käsitykseni on, että optimaali 25 (OH) D-vitamiinitaso on 125-250 nmol/l. Mielestäni tämä D-vitamiinipitoisuus on tärkeä vahvalle luustolle, immuniteetin parantamiselle, kipujen hoitoon, krooniseen väsymykseen ja syövän, sydäntaudin, osteoporoosin, hammasten lohkeamisen, diabeteksen, korkean verenpaineen, munuaistaudin, masennuksen ja muistin hoitoon.

3. optimaalin D-vitamiinitason saavuttaminen
Keskustelen jokaisen potilaan kanssa eri vaihtoehdoista, joita he voivat käyttää saavuttaakseen optimaalin D-vitamiinitason. D-vitamiinin lähteitä ovat aurinko, ravinto, D-vitamiiniravintolisät ja ultraviolettilamput.

Keskivertoihmisen ei ole mahdollista saada hyvä D-vitamiinitaso pelkästään auringosta tai ruoasta. Kokemukseni mukaan kaukasialaisen pitää olla uimapuvussa etelä-Kalifornian auringossa noin kaksi tuntia päivässä saadakseen hyvän D-vitamiinitason. Mustaihoisen tulisi olla auringossa noin kymmenen tuntia päivässä. Kuinka monella ihmisellä on mahdollisuus tällaiseen elämäntapaan ympäri vuoden?

Pitkän urani aikana olen tavannut vain yhden ihmisen, jonka D-vitamiinitaso oli hyvä eli yli 125 nmol/l ilman, että hän otti D-vitamiinia ravintolisänä. Hän oli vaaleaihoinen hengenpelastaja, joka vietti auringossa noin neljä tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa. Tämä määrä aurinkoa ei ole vain epäkäytännöllistä vaan myös epäviisasta. Se lisää merkittävästi ihosyövän riskiä, erityisesti vaaleaihoisilla.

Mietipä tätä: 2,5 desissä on vain 2,5 mikrogrammaa D-vitamiinia. Sinun olisi juotava 10-20 desiä päivässä saadaksesi hyvän D-vitamiinitason. Tämä ei ole vain epäkäytännöllistä vaan myös epäviisasta. Kuvittele minkä määrän kaloreita, LDL-kolesterolia (huono kolesteroli) ja sokeria saisit näin valtavasta maitomäärästä.
 D-vitamiinilla vahvistettu annos muroja sisältää noin 1-2 mikrogrammaa D-vitamiinia. Voit kuvitella kuinka paljon muroja sinun olisi syötävä saadaksesi hyvän D-vitamiinitason. Näin suurella muromäärällä on monia negatiivisia seurauksia.

Käytännölliseltä kannalta katsottuna suosittelen, että käytät kolmea D-vitamiinilähdettä: aurinko, ravinto ja D-vitamiiniravintolisät. En milloinkaan turvaudu ultraviolettilamppuihin, jotka ovat kalliita ja kokemukseni mukaan tarpeettomia.

Auringonvalo
Aurinko on erinomainen D-vitamiinin lähde, mutta se aiheuttaa myös ihosyöpää. (Käsitys, että auringonotto aiheuttaa ihosyöpiä näyttää olevan kiistanalainen asiantuntijoidenkin keskuudessa. Tästä lisää tuonnempana. suom. huom.)

Järkevä suhde auringonottoon
Nykymaailmassa ei voi saada riittävästi D-vitamiinia auringosta. Olisi kuitenkin pyrittävä ottamaan osa D-vitamiinista auringosta.

Tavoitteena on saada mahdollisimman paljon aurinkoa polttamatta ihoa.
On paljon epätietoisuutta auringon saannista, ihosyövästä ja aurinkovoiteiden kätöstä. Melanooma on hengenvaarallisin ihosyövän muoto, jota yleensä esiintyy ihon alueilla, jotka tyypillisesti altistuvat auringolle, kuten yläselkä ja reidet. Melanoomaan kuolleisuus on kaksinkertaistunut vuosien 1975-2010 välillä huolimatta aurinkovoiteiden käytön lisääntymisestä tänä aikana. Useimmat auktoriteetit ovat samaa mieltä siitä, että melanooman riskejä ovat solariumin käyttö, vaalea iho, pisamat, luomien määrä iholla, ultraviolettisäteilylle altistuminen ja vaikeat auringonpoltot. Sen tähden auringonpolttoja ja solariumia tulisi välttää.

Tässä  kohdassa päätin selvittää tohtori Mercolan kannan auringonoton vaikutuksista ihosyöpään. Tässä hänen artikkelinsa:

Asianmukainen auringonotto todennäköisemmin estää melanoomaa kuin aiheuttaa sitä
Useat tutkimukset ovat viime vuosina vahvistaneet, että asianmukainen auringolle altistuminen auttaa estämään ihosyöpää. Itse asiassa melanooman esiintymisen on havaittu vähenevän, kun aurinkoa saadaan enemmän ja aurinkovoiteiden taasen lisäävän syöpiä.

Eräässä tällaisessa tutkimuksessa todettiin, että enemmän aurinkoa saaneet melanoomapotilaat kuolivat vähemmän todennäköisesti kuin muut melanoomapotilaat. Lisäksi melanoomaan jo sairastuneiden potilaiden kasvaimet olivat vähemmän aggressiivista tyyppiä.

Tuore the European Journal of Cancer -lehden (8. kesäkuuta 2008) artikkeli tuki aiempia tutkimuksia, joiden mukaan aikaisemmin enemmän aurinkoa saaneiden syöpäpotilaiden selviytymisaste parani.

Lisäksi, melanooma on yleisempi sisätyöntekijöillä kuin ulkotyöntekijöillä. Se on myös yleisempi niillä kehon alueilla, jotka eivät saa lainkaan aurinkoa. Lisäksi UVB-säteilyn on todettu viivästyttävän melanooman puhkeamista, jos henkilöllä on perinnöllinen taipumus ihosyöpään.

Miksi näin voilla? Melanooman esiintyminen lisääntyy, ja riskin vähentämiseksi asiantuntijat edelleen varoittavat altistumasta auringolle. Ovatko he tosiaan näin väärässä?

Yhdellä sanalla, kyllä!

Mikä on todellinen syy kohoavien melanoomalukujen takana?
Melanooman lisääntymisestä puhuttaessa ei kerrota, että auringon saanti ja D-vitamiinitila vähenevät jyrkästi. Yksistään tilastot kertovat, että nykyisissä suosituksissa on vakava virhe, kun niissä suositellaan karttamaan aurinkoa ihosyövän välttämiseksi.

D-vitamiinitutkimukset osoittavat edelleen, että vaikka aurinko lisää perinnöllisiä ihovaurioita ja voi aiheuttaa ihosyöpää, keho on älykkäästi luonut järjestelmän tämän riskin välttämiseksi. D-vitamiinia muodostuu ihosta auringonvalon ansiosta. Sitten D-vitamiini menee suoraan ihon geeneihin, missä se estää ne epänormaaliudet, jotka ultraviolettivalo aiheuttaa.

Kun siis vältät aurinkoa kokonaan tai levität aurinkovoidetta aina ulos mennessäsi, ihosi ei tuota D-vitamiinia ja jäät ilman tätä sisään rakennettua syöpäsuojaa. Tämä on yksi tärkeimmistä syistä, miksi melanooma lisääntyy. Syöpä lisääntyy huolimatta siitä, että useimmat noudattavat laajasti levitettyjä suosituksia välttää aurinkoa ja käyttää aurinkovoiteita.

D-vitamiini - tärkein avain optimaaliin terveyteen
D-vitamiini eroaa muista vitamiineista siinä, että se vaikuttaa koko kehoon. Tähän vitamiiniin vastaavia reseptoreita on löydetty lähes jokaisesta solutyypistä aivoista luustoon. Tästä johtuen tutkijat löytävät D-vitamiinista terveyshyötyjä lähes jokaiselta alueelta, jota he tutkivat.

Esimerkiksi D-vitamiinitason optimoiminen voi auttaa estämään jopa 16 eri syöpätyyppiä, kuten haima-, keuhko-, rinta-, munasarja-, eturauhas- ja paksusuolisyöpä. D-vitamiinin vaikutus syöpäriskiin  ei ole vain vähäinen. Se voi vähentää riskiä jopa 60 prosentilla!

Tämä ei kuitenkaan tapahdu ikään kuin sytyttäisi valot katkaisimesta. Ei ole kyse onko D-vitamiinia vai ei. Kyse on annoksesta.

Saadaksesi edut, jotka tarvitset varmista, että arvosi on terapeuttisella tasolla.

Tohtori Heaneyn mukaan keho tarvitsee 100 mikrogrammaa päivässä nykyisen D-vitamiinitason ylläpitämiseen. Jotta voisit nostaa arvoasi, sinun on lisättävä joko auringon ottoa tai ottaa D-vitamiinia.

D-vitamiinin saantisuositus (Tohtori Heaney)


    Ikä                     Annos
alle 5 v              0,87 mcg/0,5 painokiloa kohden
5–10 v              63 mcg
18–30 v           100-200 mcg
raskaana         125-250 mcg
olevat naiset  

Vuoden 2009 marraskuussa tunnetut lääkärit Cedric Garland ja Tracey O'Connor johtivat Torontossa Kanadassa seminaarin, jonka aiheena oli, kuinka D-vitamiinilla voitaisiin estää rintasyöpää, tarttuvia tauteja, 1-tyypin diabetesta, korkeaa verenpainetta, paksusuolen syöpää ja vanhusten kaatumisia.

Esiintyjinä oli joitakin tunnetuimpia D-vitamiinitutkijoita, kuten Robert P. Heaney, Reinhold Vieth, John White ja Susan Whiting.

Arviolta 25-50 prosenttia kaikista terveydenhuollon kustannuksista voitaisiin säästää huolehtimalla riittävästä D-vitamiinin tasosta veressä.

Konferenssissa tarkasteltiin tämän hetkistä tutkimuskäytäntöä, jotta kyettäisiin toteuttamaan tietoon perustuvia toimenpiteitä puutosepidemian ratkaisemiseksi ja ehkäistä monia sairauksia.

Yhdysvaltain virallinen päiväannossuositus on 10 mcg valtaosalle väestöä. Tätä annosta suositeltiin riisitautia vastaan, mikä toimii hyvin, mutta se ei suojaa lainkaan syövältä, sydäntaudilta ja infektioilta. (Suomen saantisuositus on sama, paitsi yli 70-vuotiaille 20 mcg.)

Jotta tähän terveelliseen veriarvoon päästäisiin, useimmat aikuiset tarvitsevat noin 200 mcg D-vitamiinia joka päivä. Valtaosa matkoillani tapaamista ihmisistä, jotka ottavat D-vitamiinia, ottavat sitä 25 mikrogrammaa uskoen ottavansa “suuria” annoksia. Älkää pettäkö itseänne. Aikuiset tarvitsevat todennäköisesti noin 200 mikrogrammaa päivässä.

Jotkut pelkäävät saavansa yliannoksen D-vitamiinia auringosta.
Näin ei yleensä tapahdu siksi, että auringon UVA-säteet tuhoavat liian D-vitamiinin. Tämä on luonnollinen mekanismi, joka estää liikasaannin.

Pyydän kuitenkin ymmärtämään, että noin 10 % tätä lukevista ihmisistä tarvitsee yli 200 mikrogrammaa. Olen tavannut ihmisiä, jotka tarvitsevat 750 mikrogrammaa päivässä saadakseen veriarvonsa terveyttä edistävälle tasolle. Raskaana oleville naisille suositellaan 125-240 milligrammaa päivässä.

Muistakaa, että ainut tapa tietää varmasti on testauttaa veriarvo.

25-hydroksi-D-vitamiinitestin arvot

Puutos              Optimi               Syöpä ja               Toksisuuden
                                                     sydäntauti            raja
alle 75 nmol/l    75-175 nmol/l     175-250 nmol/l       625 nmol/l    

Uusien tutkimusten valossa nykyiset D-vitamiinin saantisuositukset ovat vanhentuneita
Vuoden 2008 lopulla Amerikan lastentautien akatemia kaksinkertaisti D-vitamiinin suosituksensa vauvoille, lapsille ja nuorille. Se korotettiin 5 mikrogrammasta 10 mikrogrammaan päivässä. (Suomen suositukset: 2 vk - 2 v 10 mcg, 2 - 17 v 10 mcg, 18 - 60 v 10 mcg, 61 - 74 v 10 mcg, 75 v 20 mcg, odottavat äidit 10 mcg, suom.huom.)

Valitettavasti nämä ovat edelleen surkean riittämättömiä suosituksia.

Tutkimukset paljastavat, että lapset saattavat tarvita kymmenkertaisen määrän saadakseen ne terveyshyödyt, jotka optimitasoinen D-vitamiini tarjoaa.

Uusimpaan tutkimukseen perustuen esimerkiksi 18 kiloa painaville lapsille suositeltu keskimääräinen annos olisi 35 mikrogrammaa ja 77 kiloa painavalle aikuiselle annos olisi 150 mikrogrammaa päivässä.

On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että D-vitamiinin tarve on erittäin yksilöllistä, koska D-vitamiinitila riippuu useista tekijöistä, kuten ihonväri, maantieteellinen sijainti ja säännöllisesti saadun auringonvalon määrä.

D-vitamiinin optimoiminen on kustannustehokkaimpia terveysstrategioita
Muista, että sinua eivät sido viranomaisten erehdykset ja virheelliset suositukset. Voit ottaa 200 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä - tai enemmän - jos se on tarvitsemasi määrä, jolla pääset hydroksi D -arvoon 100 nmol/l. D-vitamiini voi vähentää suuresti sydäntautiriskiä, syöpää, osteoporoosia, osteomalasiaan (luuston pehmeneminen) ja monia muita sairauksia. Se on uskomattoman tärkeä ravinne, jolla on valtavia terveyshyötyjä.

Muista, että ottaessasi D-vitamiinia K2-vitamiinin tarve lisääntyy. D-vitamiini tarvitsee myös riittävästi magnesiumia ja sinkkiä toimiakseen oikein. Paras tapa on ottaa terveellisen rasvan kanssa, koska D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini.

Huolehdi myös, että lapsesi saa riittävästi D-vitamiinia, erityisesti ensimmäisen ikävuoden aikana. Jos olet raskaana tai suunnittelet raskautta, mittauta D-vitamiiniarvosi ja varmista, että D-vitamiinitasosi pysyy optimitasolla, koska lapsesi tarvitsee sitä jo kohdussa. Tohtori Heaney sanoo:

“Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, mutta koskaan ei liioin ole liian varhaista aloittaa. On yhä selvempää, että lapsuuden aikainen D-vitamiinin puutos aiheuttaa seurauksia keski-iässä ja myöhemmällä iällä. On sydäntä särkevää nähdä, kun ihmiset eivät välitä tästä suhteesta. Vauvat tarvitsevat riittävän D-vitamiinitilan aikana, jolloin he rakentavat immuniteettijärjestelmäänsä. Jos he eivät onnistu siinä, he altistuvat erilaisille autoimmuunisairauksille 1-tyypin diabeteksesta MS-tautiin."

Viime aikoina on osoitettu, että synnytysikäiset naiset ovat alttiimpia pre-eklampsialle (raskauden 24. viikon jälkeen ilmenevä sairaus, jonka oireita ovat verenpaineen nousu, valkuaisvirtsaisuus ja turvotus.), jos he eivät ole saaneet riittävästi D-vitamiinia oman elämänsä ensimmäisenä vuotena. On masentavaa huomata, että varhaisen elämän käyttäytyminen vaikuttaa myöhempään elämään surullisella tavalla, millä on kova hinta.

Mitä sinun tarvitsee tietää K2-vitamiinista, D-vitamiinista ja kalsiumista
K2-vitamiini on tärkeä rasvaliukoinen vitamiini, jolla on tärkeitä tehtäviä sydämen ja aivojen suojaamisessa sekä luuston rakentamisessa. Sillä on myös tärkeä tehtävä syövän ehkäisyssä.

K2-vitamiinin biologinen tehtävä on ohjata kalsium oikeisiin paikkoihin kehossa, kuten luustoon ja hampaisiin. Se auttaa myös poistamaan kalsiumia paikoista, missä sitä ei saisi olla, kuten valtimoista ja pehmytkudoksista.
K2-vitamiinin optimimäärät ovat vielä tutkimuksen alaisia, mutta näyttää todennäköiseltä, että 180-200 mikrogrammaa K2-vitamiinia saattaa olla riittävä aktivoimaan kehon K2-riippuvaiset proteiinit ohjaamaan kalsiumin oikeille alueille.

Jos otat D-vitamiinia suun kautta, tarvitset myös K2-vitamiinia. K2-vitamiinin puutos on todellisuudessa se tekijä, joka aiheuttaa D-vitamiinitoksisuuden. Se voi johtaa valtimoiden kalkkiutumiseen.

Jos otat kalsiumia ravintolisänä, on tärkeää ylläpitää oikea tasapaino kalsiumin, K2-vitamiinin ja magnesiumin välillä. Näiden ravinteiden välinen tasapainottomuus on syynä siihen, että kalsiumravintolisiä on alettu liittämään sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskin lisääntymiseen.

- - - - - -

Mistä D3-vitamiinia ja K2-vitamiinia saa? 
Tässä muutamia poimintoja:
Suomalaisten luontaistuotekauppojen suuripitoisin D3-vitamiini lienee 100-125 -mikrogrammainen.
iHerbin (USA) valtavassa valikoimassa on mm. Jarrow Formulas, Vitamin D3, 5000 IU (125 mcg), 6,44 Eur. Kolme purkkia on tähän asti tullut tullivapaasti.
Now Foods D3 125 mcg 120 kaps kilpailee melkohyvin iHerbin D3-vitamiinin kanssa (saa myös iHerbistä).

Super K with Advanced K2 Complex (K2 MK-7) viipyy elimistössä 24 tuntia, 90 kuoriloa 26,5 Eur, (hakusana lifeextensioneurope). Complex tarkoittaa, että kuorilo sisältää K1 1500 mcg, K2 MK-4 1000 mcg ja K2 MK-7 200 mcg. Life Extension sijaitsee EU-alueella, ei tullia.
Jarrow Formulas MK-7, 90 mcg 120 kuoriloa 20,74. iHerb sijaitsee USA:ssa, tulli yli 25 euron ostoksista.

Aihepiiriin liittyviä muita artikkeleita
K2-vitamiini, D3-vitamiini ja luusto
K2-vitamiini kalkkiutumisen ehkäisyyn
Tutkittua tietoa D-vitamiinista
D-vitamiini ja keuhkosairaudet
D3-vitamiini mega-annoksina - käyttäjäkokemuksia

Lähteet Power of Vitamin D (Sarfraz Zaidi) ja www.mercola.comSuomennos Jussi Yli-Panula


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti