sunnuntai 6. marraskuuta 2016

K2-, D3-vitamiini ja luusto

D-vitamiinin tärkeys ja sen tehtävä optimaalin terveyden saavuttamisessa on kiistämätön huolimatta siitä, että jotkut vastavirran kiiskit haluaisivat meidän uskoa päinvastaista.

Paras tapa saada optimaali määrä tätä tärkeää ravinnetta on suora auringonvalo. Useimpien asiantuntijoiden mukaan vain 10 minuutin päivittäinen oleskelu auringossa riittää kesäkuukausina.
Mutta talvella, erityisesti Englannissa ja muissa pohjoisen pallonpuoliskon maissa D-vitamiinin saaminen auringosta on vaikeampaa. Onneksi D-vitamiini on markkinoiden halvimpia ravintolisiä ja D3-vitamiinin ottaminen on ehdottomasti erinomainen tapa pitää D-vitamiinin pitoisuus korkeana.

Mahtava nelikko
Eräs lukijamme soitti hiljattain Petelle esittäen seuraavan kysymyksen: “Olen monta kertaa lukenut, että jos ottaa D3-vitamiinia enemmän kuin 125 mikrogrammaa (2000 IU), pitäisi ottaa myös K2-vitamiinia, mutta kuinka vahvaa?”

Tämä on tosiaan ratkaiseva seikka. Jos D3-vitamiinia nautitaan ravintolisänä, sen kanssa pitää ottaa K2-vitaminia tai lisätä esimerkiksi lehtikaalen, parsakaalen, lehtivihannesten, punajuuren lehtien ja pinaatin sekä esimerkiksi Brie- ja Gouda-juuston saantia.

K-vitamiinin saanti ravinnosta on lähes kokonaan peräisin tummista lehtivihanneksista, mutta vaikka syöt pinaattia tai lehtikaalta joka päivä, sinulla saattaa silti olla K-vitamiinivajaus. Tämä johtuu siitä, että  vihreissä lehtivihanneksissa on runsaasti K1-vitamiinia, jonka keho muuntaa K2-vitamiiniksi, lajiksi, jolla on kaikki terveyttä suojaavat vaikutukset.

K1-vitamiinin muuttumisprosessi ei kuitenkaan ole kovin tehokas, mistä johtuen lähes kaikilla on K-vitamiinin puutos. Tämä tarkoittaa, että menetämme hämmästyttävän kykymme säilyttää luustomme vahvana ja estää näin osteoporoosia, sydäntautia, valtimonkovettumaa ja jopa syöpää. Todellisuudessa K2-vitamiini pystyy siihen, mihin Big Pharma haluaa kaikkien osteoporoosilääkkeittensä pystyvän. Lukuisat japanilaiset tutkimukset osoittavat, että K2-vitamiini ei kykene vain pysäyttämään luukadon vaan se voi lisätä myös luuston tiheyttä. Tutkijat totesivat, että K2-ravintolisää ottavilla oli 60 % vähemmän nikamamurtumia ja huikeat 80 % vähemmän lonkkamurtumia!
Ihmisillä tehtyjen tutkimusten mukaan K2-vitamiini tehosi vielä paremmin, kun sitä otettiin D-vitamiinin kanssa, koska toimiessaan synergisesti ne merkittävästi vahvistavat luustoa, suojaavat diabetekselta ja parantavat sydämen ja eturauhasen terveyttä sekä aivotoimintaa.

Tästä pääsemme Peten kysymykseen: kuinka paljon K2-vitamiinia tarvitsemme?
Tohtori Kate Rheaume-Bleue, joka on luontaislääkäri ja Vitamin K2 and the Calcium Paradox: How a Little Known Vitamin Could Save Your Life -kirjan kirjoittaja, sanoo, että K2-vitamiinin optimimäärät ovat vielä määrittämättä. Hän sanoo kuitenkin, että uusimpien tutkimusten mukaan näyttää todennäköiseltä, että  180-200 mikrogrammaa K2-vitamiinia pitäisi olla riittävä, jotta voidaan korjata tämän vitamiinin edut luuston ja sydämen terveydelle.
Monet ihmiset ottavat luuston terveyteen myös kalsiumia ravintolisänä. Tällöin on tärkeää, että saadaan riittävästi K2-vitamiinia, koska se ohjaa kalsiumin luustoon, missä sitä tarvitaan eikä valtimoiden seinämiin, missä sen vaikutus on tuhoisa.

Mukaan on hyvä lisätä vielä magnesium. K2-vitamiini ja magnesium täydentävät toisiaan, koska magnesium auttaa alentamaan verenpainetta, mikä on tärkeä tekijä sydäntaudin ehkäisyssä. Magnesium suorittaa monin tavoin samoja tehtäviä kuin beetasalpaaja-nimiset farmakologiset lääkkeet.

Puhutaanpa pikaisesti suhteista. Useimmille ihmisille, sellaisille joilla ei ole puutosta, 125 mikrogrammaa (2000 IU) D3-vitamiinin pidetään oikeana määränä. Vaikka ihanteellisia eli optimaalisia suhteita D- ja K2-vitamiinin välillä ei ole vielä ratkaistu, tohtori Rheume-Bleue ehdottaa, että noin 150-200 mikrogrammaa K2-vitamiinia tyydyttää keskivertoihmisen tarpeen.

Jos siis haluat suojata terveyttäsi (erityisesti vanhana), varmista, että K-vitamiinin, D-vitamiinin, kalsiumin ja magnesiumin välinen tasapaino on oikea.

Suomentajan kommentti
Life Extension on ratkaissut edellä mainittujen ravintolisien välisen suhdeongelman kehittämällä luustolle yhdistelmän Bone Restore, jonka ainesosat ovat:

  • D3-vitamiini
  • K2-vitamiini
  • kalsium
  • magnesium
  • sinkki
  • mangaani
  • pii
  • boori
Lue myös yksityiskohtainen artikkeli K2-vitamiinista kalkkiutumisen ehkäisyssä tästä


Suomennos Jussi Yli-Panula
lootuskirja@kolumbus.fi Ei kommentteja:

Lähetä kommentti