sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Suonensisäinen askorbiinihappo COVID-19 -epidemiaan

COVID-19 -sairaalapotilaiden tukihoito
(perustuen käyttöön Kiinassa ja Yhdysvalloissa)
Alkuperäinen teksti Dr. Paul S. Anderson

Yhteenveto
Tämä yhteenveto perustuu aineistoon, jota
ennen 23.3.2020 ei ole julkaistu täydellisenä Kiinan ulkopuolella.
  • Suonensisäinen askorbiinihappo on turvallinen lääketieteellinen hoitomuoto (intervention)
  • SSA:n on osoitettu lyhentävän aikaa sairaalassa/teho-osastolla.
  • SSA on huokea lisähoito sairaalahoidossa oleville COVID-19 -potilaille.
  • SSA:n koostaminen apteekissa on yksinkertaista ja sen annosteleminen on helppoa henkilökunnalle.
  • SSA:ta on käytetty onnistuneesti “sytokiinimyrskyjen” hillitsemiseksi.
Abstrakti:
Suonensisäinen askorbiinihappo (SSA) on tunnettu hoitomuoto lääketieteessä, jota nykyään käytetään harvoin amerikkalaisissa sairaaloissa. Sairaalahoidossa olevien COVID-19 -potilaiden äärimmäisistä kliinisistä tarpeista johtuen SSA on otettu käyttöön kiinalaisissa sairaaloissa ja uuden koronaviruksen kliinisen hoitoryhmän julkaiseman aineiston mukaan SSA on turvallinen ja tehokas COVID-19 -potilaiden tukihoitona.
 

Suonensisäisellä C-vitamiinilla hoidetussa ryhmässä ei esiintynyt kuolemantapauksia, sivuvaikutuksia ei ilmennyt ja sairaala-aika oli yleisesti lyhyempi. Lisäksi, Shanghain asiantuntijaryhmä suosittaa SSA:n käyttöä erittäin kriittisissä tilanteissa oleville COVID-19 -potilaille. Hoitomuotona SSA on suhteellisen halpa ja yksinkertainen niin farmasiassa kuin hoitohenkilöstön käytössä. Tämän kirjoittaja on käyttänyt SSA:ta myös Yhdysvaltain Kansallisen terveysinstituutin (NIH) rahoittamassa kokeilussa, joten hänellä on laaja tietomäärä ja kokemus aiheesta.

Merkittävää kliinistä tietoa:
Suonensisäinen askorbiinihappo on FDA:n hyväksymä lääke, jota käytetään monissa yhteyksissä, mutta aivan viime aikoihin asti sitä on tutkittu vähän Yhdysvaltain sairaalalaitoksessa. Sitä käytetään kuitenkin yleisesti monissa muissa maissa useiden sairauksien tukihoitona (katso linkit tämän blogitekstin lopussa).  Kiinassa valitseva kriisi ja tilaisuus käyttää asiaan perehtynyttä henkilöä helpottivat SSA:n käyttöönottoa sairaalapotilaiden hoitona. Tausta-aineisto ja yksityiskohdat ovat viitteissä, resursseissa ja alla olevassa tiedossa, mutta kriittiset seikat käytettäväksi tässä kriisissä ovat:

  • 17.3.2020 Kiinan laitosten Covid-19 -potilaiden kokonaismäärä 358.
  • Laitoksessa hoidettuja noin 50 keskivakavaa tai vakavaa Covid-19 -tapausta (358:sta).
  • SSA-annostus oli kohtuullinen ja edullinen (yksityiskohdat edempänä), annostus määräytyi kliinisen tilan mukaan.
  • Kaikkien SSA:ta saaneiden tila parani.
  • SSA-hoitoa saavassa potilasryhmässä ei ollut kuolemantapauksia.
  • COVID-19 -potilaiden sairaala-ajan keskiarvo oli 30 päivää, mutta suonensisäistä C-vitamiinia saavilla potilailla sairaala-aika oli 3-5 päivää lyhyempi kuin SSA:ta saamattomilla.
  • Tämän yhteenvedon laatija on tarvittaessa käytettävissä asiantuntijana ja voi myös avustaa yhteyksissä muihin alan asiantuntijoihin.
Sairaalakäyttö
SSA:n käyttö tapahtui tyypillisissä sairaala- ja tehohoitoyhteyksissä. Yksityiskohtaisena aineistona kirjoittaja on liittänyt kaksi dokumenttia tähän yhteenvetoon, joka on konsensusdokumentti koskien COVID-19 the China Journal of Infectious Diseases, 2020 -julkaisusta. Liite on suora englanninkielinen käännös, jonka kirjoittaja tuotti, koska lähdedokumentti on mandarin kiinaksi.


Annostuksesta on kolme samanlaista raportoitua annostusstrategiaa. Kliiniseen ja tutkimuskokemukseen perustuen kirjoittaja on muokannut annostustavan sellaiseksi, että se voidaan toteuttaa yksinkertaisella ja tehokkaimmalla tavalla.

Tukihoitona edellä käytetyt SSA-annokset olivat 100 mg/kg päivässä (jatkuva infuusio) sairaalassa olevilla COVID-19 -potilailla ja 200 mg/kg päivässä (jatkuva infuusio) “sytokiinimyrskyn” hillitsemiseen. Näitä annoksia koskevat farmasiaan ja hoitoon liittyvät tiedot ovat edempänä.


Suonensisäisen askorbiinihapon käyttö ja turvallisuus Yhdysvalloissa:
SSA:ta on käytetty kokeiluissa (trials) Yhdysvalloissa ja jotkut niistä heijastuvat alla oleviin viitteisiin. Kirjoittajan oma kokemus kattaa yli kaksi vuosikymmentä kliinisessä työssä sekä erityiskäytössä NIH:n rahoittamassa kokeilussa ihmisillä. Tässä kokeilussa SSA:ta käytettiin erilaisina annoksina tukihoitopotilailla pitkälle edenneissä syövissä (kts. linkit lopussa). Kirjoittaja koki SSA:n turvalliseksi, kustannustehokkaaksi ja hyvin siedetyksi hoitomuodoksi kriittisimmilläkin potilailla Shanghai Expert Panel’in raporttien tapaan.

Johtopäätös:
SSA:n käyttö sairaalassa olevien COVID-19 -potilaiden tukihoitona Yhdysvalloissa on järkevää ja sitä tukee suora kokemus COVID-19:sta. SSA on turvallinen, kustannustehokas ja helposti toteutettavissa. Chinese Expert Panel’in kokemuksen mukaan se myös lyhentää sairaala-aikaa 3-5 päivää verrattuna sellaisiin, jotka eivät saa SSA-hoitoa, mikä ei ole ainoastaan kustannussäästö vaan vapauttaa myös tarpeellisia sairaalaresursseja tämän pandemian aikana.
 

Farmasia- ja hoito-ohje
  • Annostus: 100 mg/kg annettuna 24 tunnin aikana jatkuvana infuusiona yleiseen käyttöön. 200 mg/kg käytettäväksi “sytokiinimrskyyn”.
  • Sekoitus: 50 % kehon kokonaispainoannoksesta sekoitettuna 500 ml:aan 0,9-prosenttista suolaliuosta. 70 kg painavalle potilaalle tämä on 14 ml:n lisäys (vakiomuotoisesta 500 mg/ml:n askorbiinihappoinfuusiosta) 500 ml:n suolaliuospussiin.
  • Hoito: 50-prosenttinen annos 500 millilitrassa 0,9-prosenttista suolaliuosta infusoidaan jatkuvana joka 12. tunti.
Edellä olevat ohjeet Englannin kielellä (varmuuden vuoksi!):

Pharmacy and Nursing Detail

  • Dose: 100 mg / kg given over 24 hours in a continuous infusion for general use. A dose of 200 mg / kg for use in “cytokine storm” response.
  • Admixture: 50% of the total body weight dose admixed in 500 mL of 0.9% saline. For a 70 kg patient this is an addition of 14 mL (of the standard 500 mg / mL  Ascorbic Acid for infusion) to the 500 mL saline bag.
  • Administration: The 50% dose in 500 mL 0.9% saline is infused every 12 hours. On a continuous basis.
Ote haastattelusta, jossa Dr Richard Cheng haastatteli Dr Engian Maota, joka on tehohoito-osaston johtaja Ruijin Hospital, Shanghai yliopiston lääketieteen oppilaitoksessa:
Dr Mao on käyttänyt suuria C-vitamiiniannoksia suonensisäisesti akuutin haimatulehduksen, verenmyrkytyksen, leikkaushaavojen ja muiden sairauksien hoidossa yli 10 vuoden ajan.

Kun COVID-19 puhkesi, hän ja muut asiantuntijat ajattelivat C-vitamiinia ja suosittivat suonensisäistä C-vitamiinia keskivaikeiden ja vaikeiden COVID-19 -potilaiden hoitoon. Shanghain asiantuntijaryhmä hyväksyi suosituksen epidemian alkuvaiheessa.
[Interview quoted from Dr. Cheng, Orthomolecular Medicine News Service, Mar 18, 2020]


Suomennos Jussi Yli-Panula

Lähde: http://www.doctoryourself.com/IVAA-COVID19-Hospital-Use-Anderson-03.24.2020.pdf

Muita korona-aiheisia artikkeleita:

Ravintolisiä koronaviruspandemian ehkäisyyn 
Antioksidantit, erityisesti suonensisäinen C-vitamiini Covid19:n hoidossa
Virologin puheenvuoro koronasta
Tekeillä olevat tutkimukset suonensisäisestä C-vitamiinista COVID19:n hoidossa







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti