keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Antioksidantit, erityisesti suonensisäinen C-vitamiini 2019-nCov:n hoidossa

Hapettumisen lisääntyminen on merkittävä tekijä akuutin hengitysvaikeusoireyhtymän (hengenahdistus) synnyssä ja kuoleman aiheuttajana. Sytokiinien voimakas lisääntyminen johtaa hapettumisen lisääntymiseen. Ehkäisy ja hoito, joka kohdistetaan pahentuneeseen hapettumisstressiin suurella antioksidanttiannoksella, näyttää olevan käyttökelpoinen ja  johdonmukainen toimenpide näissä tappavissa pandemioissa, joihin ei ole rokotteita, kuten 2019-nCov:n tapauksessa on tilanne.

Todellisuudessa suonensisäistä C-vitamiinia suurina annoksina on onnistuneesti käytetty virusperäisen akuutin hengitysvaikeusoireyhtymän ja myös influenssan
hoidossa.

Fowler et al kertoivat 26-vuotiaasta naisesta, joka sai hengitysvaikeusoireyhtymän (nuhavirus ja enterovirus-D6). Hänet otettiin tehohoito-osastolle. Tavanomaisen vakiohoidon epäonnistuttua hänet 3. päivänä kiinnitettiin sydän-keuhkokoneeseen. Samana päivänä sydän-keuhkokoneen kanssa aloitettiin myös suonensisäinen C-vitamiini (200mg/kg kehonpaino/24 tuntia, jaettuna 4 annokseen, yksi joka 6 s. tunti). Toisena päivänä hänen keuhkoissaan näkyi merkittävää paranemista. Parantuminen jatkui ja hän pääsi sairaalasta 12. päivänä tarvitsematta lisähappea. Kuukautta myöhemmin röntgenkuvaus osoitti hänen parantuneen täydellisesti.


Gonzalez et al ja Thomas Levy kertoivat hiljattain vakavasta influenssatapauksesta, joka hoidettiin onnistuneesti suurella suonensisäisellä C-vitamiiniannoksella. 25-vuotias mies sai flunssan kaltaisia oireita, jotka pahenivat nopeasti niin, että noin kaksi viikkoa myöhemmin potilas hädin tuskin jaksoi käydä kylpyhuoneessa. Hänelle määrättiin suuria annoksia suonensisäistä C-vitamiinia (50 000 mg 1000 ml:n Ringer’s liuoksena 90 minuutin infuusiona). Heti seuraavana päivänä potilas kertoi merkittävästä tervehtymisestä. Neljäntenä hoitopäivänä hän ilmoitti voivansa normaalisti. Hän jatkoi C-vitamiinilla suun kautta (2000 mg kahdesti päivässä).

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt laajasti tarina, jonka mukaan uusiseelantilainen viljelijä Alan Smith pelastui suurella suonensisäisellä C-vitamiiniannoksella. Asiassa kysyttiin neuvoa yhdeltä meistä (Thomas Levy).

Hemilä (suomalainen!) et al raportoivat, että C-vitamiini lyhentää tehohoitoa. Heidän vuonna 2019 suorittamansa meta-analyysi perustuu 18 kliiniseen tutkimukseen 2004 tehohoitopotilaalla (Nutrients-lehti). Raportin mukaan 17 000 mg/päivä suonensisäisesti annettua C-vitamiinia lyhensi tehohoitoa 44 %.

Marik et al raportoivat suonensisäisen C-vitamiinin käytöstä 47 verenmyrkytyspotilaalla tehohoidossa. Heidän mukaansa kuolleisuus aleni merkittävästi potilasryhmässä, joka sai C-vitamiinia suonensisäisesti.

Antioksidantit (C-vitamiini ja sulforafaani) paransivat oksidatiivisesta stressistä johtuvaa akuuttia keuhkotulehdusta ja sen aiheuttamaa vammaa potilailla, joita autettiin  hengityslaitteella (mechanical ventilation). Muilla antioksidanteilla (kurkumiini) on myös osoitettu olevan lupaavia tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia keuhkokuumeessa.

Suonensisäistä C-vitamiinia on suurina annoksina käytetty kliinisesti usean vuosikymmenen ajan ja NIH:n (National Institute of Health) tuoreessa asiantuntijapaneelin selonteossa sanotaan, että suuriannoksinen suonensisäinen C-vitamiini on turvallista eikä sillä ole merkittäviä sivuvaikutuksia.

Yhteenveto
2019-nCov -keuhkokuume on nopeasti kehittyvä sairaus, jossa on suuri sairastuvuus ja kuolleisuus. Keskeistä taudin synnyssä on akuutti keuhkovaurio, joka aiheuttaa hengenahdistusta ja kuoleman. Koronavirukset, influenssavirukset ja monet muut pandemiset virusinfektiot liittyvät tavallisesti lisääntyneeseen oksidatiiviseen stressiin, joka johtaa solujen happivaurioihin seurauksena monien elinten pettäminen. Siksi antioksidanttien käytöllä on keskeinen tehtävä näiden sairauksien hoidossa perinteisten tukihoitojen lisäksi. Alustavat kliiniset tutkimukset ja tapausselostukset osoittavat, että varhaisessa vaiheessa annettu suuri annos C-vitamiinia suonensisäisesti voi parantaa tehohoidossa olevien potilaiden hengenahdistusta ja flunssaa. On tähdennettävä, että 2019-nCov -pandemioita esiintyy tulevaisuudessakin. Erityisten rokotteiden ja viruslääkkeiden tutkimus- ja kehitystyö kestää kauan, joten niitä ei ole saatavana tämän hetkisessä epidemiassa eikä seuraavan pandemian iskiessä. Suonensisäinen C-vitamiini ja muut antioksidantit ovat yleisesti saatavia aineita, joita voi nopeasti käyttää kliinisesti. Kun otetaan huomioon, että suonensisäinen C-vitamiini on turvallinen ja tehokas, kehotamme asianomaisia viranomaisia perehtymään siihen viipymättä. Toivomme, että seuraavan pandemian iskiessä emme olisi niin avuttomia vaan valmistautuneita.

Lähde http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n11.shtml


Suomennos Jussi Yli-Panula  

Aiheeseen liittyviä artikkeleita tässä blogissa:
Ravintolisiä koronaviruspandemian ehkäisyyn
C-vitamiini parantaa kemoterapian/solunsalpaajien ja sädehoidon tehoa (suppea esitys)
Suonensisäinen C-vitamiinihoito (laaja esitys)

For further reading
Coronavirus Patients in China to be Treated with High-Dose Vitamin C http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n10.shtml
As of the date of publication of the Orthomolecular Medicine News service Release, Dr. Cheng is in Wuhan facilitating IVC treatment for hospitalized coronavirus patients.

Vitamin C and its Application to the Treatment of nCoV Coronavirus
http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n09.shtml

Hospital-based Intravenous Vitamin C Treatment for Coronavirus and Related Illnesses
http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n07.shtml

Nutritional Treatment of Coronavirus
http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n06.shtml

Vitamin C Protects Against Coronavirus
http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n04.shtml

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti