tiistai 29. syyskuuta 2015

Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia

Version:1.0 StartHTML:0000000167 EndHTML:0000013401 StartFragment:0000000454 EndFragment:0000013385
Dr. Mercola

Helmikuussa ravinto-ohjeita neuvoa antava komitea (DGAC) jätti vuoden 2015 tieteellisen raportin Yhdysvaltojen maatalousministeriölle ja Health and Human Services’lle (HHS).

Tämä raportti oli perustana Yhdysvaltain ravinto-ohjeiden kehittämisessä.

Yllättävästi DGAC ei ainoastaan esittänyt ravinnon kolesterolia koskevien varoitusten poistamista vaan myös muutti lähes neljä vuosikymmentä vanhan ravintopolitiikan esittämällä lopuksi, että ravinnon rasvoilla ei ole vaikutusta sydäntautiriskiin.

Valitettavasti DGAC ei tehnyt selvää eroa tyydyttyneiden rasvojen ja selvästi epäterveellisten transrasvojen välillä.
Vuosikausia terveellisiä rasvoja ja kolesterolia on syytetty aiheettomasti sydäntaudin aiheuttajina, mutta 70 julkaistua tutkimusta kiistää tämän musertavasti.

Eivät tyydyttyneet rasvat vaan transrasvat lisäävät sydäntautiriskiä.
Nyt voimme lisätä vielä toisenkin suuren tutkimuksen tähän yhä kasvavaan luetteloon. British Medical Journal -lehdessä julkaistussa meta-analyysissä ei löydetty yhteyttä ravinnon tyydyttyneiden rasvojen korkean määrän ja sydäntaudin välillä.
He eivät liioin löytäneet yhteyttä tyydyttyneiden rasvojen käytön ja muiden hengenvaarallisten sairauksien kuten aivohalvauksen ja kakkostyypin diabeteksen välillä.

Tutkimuksessa löydettiin kuitenkin yhteys transrasvojen käytön ja sairastumisen välillä kuten Newsweek-lehdessä raportoitiin.
“Transrasvojen kuten margariinin, kakkujen ja mikropopcornien käyttö voi lisätä riskiä kuolla sydäntautiin 28 prosentilla.”
Transrasvat lisäävät myös kaikista syistä johtuvaa kuolleisuutta 34 prosentilla. Tämä on tärkeää, koska monet “asiantuntijat” usein sekoittavat transrasvat tyydyttyneisiin rasvoihin.

Edelleen, 11 tutkimuksesta koostuva tulos osoitti, että tyydyttyneen rasvan (liha, munankeltuainen, maitotuotteet, lohi, pähkinät, avokaadot, kookosöljy ja oliiviöljy) korvaaminen yksityydyttämättömällä rasvalla (kasvisperäiset ruokaöljyt) tai hiilihydraateilla (sokerit ja viljat) lisäsi ei-kohtalokkaiden sydänkohtausten riskiä.
Tämä sai tutkimuksen tekijät esittämään, että tyydyttyneitä rasvojen ja transrasvoja koskevissa ravinto-ohjeissa “on tarkasti otettava huomioon korvaavien ravinteiden vaikutus.” Tämäkin on linjassa edellisten löytöjen kanssa. 
Mitä tapahtuu kun tyydyttyneet rasvat korvataan hiilihydraateilla? 
Vuonna 2014 julkaistussa Open Heart -lehden pääkirjoituksessa tutkija ja farmakologien tohtori James J. DiNicolantonio arvioi seurauksia, kun tyydyttyneet rasvat korvattiin hiilihydraateilla.

Terveysseuraamukset ovat merkittävät:

  • valtimonkovettumia aiheuttavaan lipidiprofiilin muuttuminen (HDL:n aleneminen, triglyseridien lisääntyminen ja suurempi ApoB/ApoA-1 -suhde)
  • sepelvaltimotautiriskin, sydänkohtausten ja sydäntautikuolemien lisääntyminen
  • kaikista syistä johtuvan kuolleisuuden lisääntyminen
  • veritulppamarkkereiden lisääntyminen
  • hapettuneen LDL:n kohoaminen
  • tulehdusten lisääntyminen
  • HDL:n aleneminen
  • glukoosinsietokyvyn heikkeneminen, kehonrasvan lisääntyminen, liikalihavuusa ja diabetes
  • pienten tiheiden LDL-hiukkasten lisääntyminen
  • syöpäriskin lisääntyminen
Mitä vaaroja aiheutuu osittain vedytettyjen öljyjen korvaamisesta kasvisöljyillä?

Kysymys siitä, millä transrasvat (osittain vedytetyt öljyt) korvataan, on yhtä tärkeä. Ihanteellista on korvata ne terveellisillä tyydyttyneillä rasvoilla - ei kasvisöljyillä.

Tätä käsitellään Nina Teicholzin kirjassa The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healthy Diet (Suuri rasvayllätys: Miksi voi, liha ja juusto kuuluvat terveelliseen ravintoon), ja tekemässäni haastattelussa hänen kanssaan viime vuonna. Nina on tutkiva journalisti ja itse asiassa hän kuuluu niihin toimittajiin, jotka ensimmäisinä julkaisivat jutun transrasvoista hieman yli 10 vuotta sitten.
Nyt hän varoittaa, että kasvisöljyt, joihin monet ravintolat ja ruoan valmistajat ovat korvanneet transrasvoilla, saattavat todellisuudessa olla vahingollisempia kuin transrasvat! Tämä johtuu siitä, että kuumennettuna niistä syntyy erittäin myrkyllisiä hapettumistuotteita muun muassa aldehydejä, jotka ovat erittäin herkästi syttyviä.
 
Mikä on siis ihanteellinen rasva ruoanlaittoon? 
Tali ja laardi ovat kaksi hyvää vaihtoehtoa. Tali on kova rasva, joka on peräisin lehmistä. Laardi on kova rasva, joka on peräisin sioista. Molemmat ovat eläinrasvoja ja olivat ennen pääasiallisia ruoanvalmistuksessa käytettyjä rasvoja.

Yksi niiden hyödyistä on se, että koska ne ovat tyydyttyneitä rasvoja, ne eivät hapetu kuumennettaessa. Ja tyydyttyneillä rasvoilla ei ole kaksoissidoksia, jotka voivat reagoida hapen kanssa. Sen tähden ne eivät voi muodostaa vaarallisia aldehydejä tai muita toksisia hapettumistuotteita, koska sekin kestää hapettumista kuumennettaessa.
Ravintoteollisuus vetoaa FDA:han, että tämä sallisi transrasvat pakatuissa ruoissa.

Todistusaineisto, jonka mukaan transrasvat muodostavat suuren terveysriskin, on saanut FDA:n poistamaan osittain vedytetyt öljyt, transrasvojen ensisijaiset lähteet, “yleisesti turvalliseksi tunnustettujen” aineiden luettelosta.
Ensimmäinen ehdotus annettiin vuonna 2013 ja 16. kesäkuuta 2015 päätös viimeisteltiin. Ravintoteollisuuden on vuoteen 2018 mennessä poistettava osittain vedytetyt öljyt tuotteistaan.
Vaarallisuustodisteista huolimatta ja alle viikossa BMJ:n tutkimuksen julkaisemisesta, ravintoteollisuuden liitto vetosi FDA:han, jotta tämä sallisi “pieniä määriä” transrasvoja tietyissä pakatuissa ruoissa.

Väite, että pieni määrä transrasvoja on turvallista, on jyrkässä ristiriidassa Institute of Medicine tekemän aikaisemman päätöksen kanssa. Jo vuonna 2002 IOM totesi, että ihmisten nauttimalla transrasvoilla “ei ole turvallista rajaa ja että ihmiset saisivat syödä niitä mahdollisimman vähän”. 
Pähkinöiden ja oliiviöljyn terveyshyödyt 
Vastaavanlaisten uutisten mukaan sekä pähkinät ja oliiviöljy, jotka ovat terveellisten rasvojen lähteitä, on osoitettu edistävän sydämen terveyttä. Tohtori Michael Gregerin MD mukaan useissa tutkimuksissa, joissa osallistujat lisäsivät pähkinöitä ravintoonsa (korvaamatta niillä erityisiä ruokia, jotka saattaisivat vääristää tuloksia suuntaan tai toiseen), todettiin, että pähkinät merkittävästi paransivat valtimoiden terveyttä. Edelleen, vaikka joissakin tutkimuksissa on saatu sekalaisia tuloksia hyödyn suhteen, ei ole näyttöä, että pähkinät saattaisivat pahentaa terveyttä (edellyttäen, että allergiaa ei ole).

Tohtori Gregerin mukaan “vähintään yhden pähkinäannoksen (esim. pieni kourallinen) viikossa saattaa vähentää sydänverisuonitautikuolemaa 50 prosentilla. Saksanpähkinöiden syöminen saattaa alentaa kolesterolia vain 5 prosenttia. Kuinka vain 5 prosentin lasku kolesterolissa voi vähentää sydänkuolleisuutta 50 prosentilla? Pähkinöillä täytyy olla joitakin muita sydäntä suojaavia hyötyjä kolesterolin alentamisen lisäksi.
Verisuonien kykyä rentoutua ja avautua normaalisti pidetään erinomaisena merkkinä verisuonien terveydestä... Mitä vaikutuksia pähkinöillä siis on? Vuoden 2011 katsaus Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases -lehdessä löysi viisi kliinistä koetta, joissa analysoitiin pähkinöiden syönnin vaikutusta valtimoiden toimintaan ja kaikki kolme saksanpähkinöitä koskevaa tutkimusta osoittivat, että käsivarresta mitattu endoteelitoiminto oli parantunut.”

Muut viimeaikaiset tutkimukset vahvistavat neitsytoliiviöljyn terveyshyödyt, joiden mukaan se parantaa verensokeria ja kolesterolia aterioitten jälkeen suuremmassa määrin kuin maissiöljy. Reutersin mukaan “aterian jälkeisen verensokerin alentaminen saattaa auttaa vähentämään glukoosin ja kolesterolin haitallisia vaikutuksia sydänverisuoniin”, sanoi tutkimusjohtaja, Rooman yliopiston tutkija Francesco Violi.
Kahtena eri kertana tutkijat antoivat 25 terveelle ihmiselle tyypillisen välimeren lounaan. He lisäsivät ateriaan 10 g (noin kaksi teelusikallista) neitsytliiviöljyä ja toiseen 10 g maissiöljyä.

Kaksi tuntia ennen ateriaa ja aterian jälkeen tehdyt verikokeet osoittivat, että kaikkien osallistujien verensokeri kohosi, mikä on normaalia. Mutta verensokeri kohosi paljon vähemmän oliiviöljyä sisältävän aterian jälkeen verrattuna maissiöljyä sisältävään ateriaan. Tämä on linjassa aikaisempien tutkimusten kanssa, joissa extra virgin oliiviöljy liitettiin insuliinitason kohoamiseen. Insuliini on hormoni, joka auttaa glukoosia muuttumaan energiaksi, Violi sanoi.” 

Viesti kotiin vietäväksi: Jalostamaton tyydytetty rasva on terveellistä 
Keskittyminen oikeaan ruokaan (raaka, mieluiten luomuliha laidunruokituista lehmistä) mieluummin kuin jalostetut ruoat on yksi helpompia tapoja ohittaa kompastuskuopat kuten haitalliset rasvat - puhumattakaan muista vahingollisista aineista kuten jalostetut sokerit, geenimuunnellut organismit ja lisäaineet, joiden turvallisuutta ei ole milloinkaan kunnolla testattu. Tämän lisäksi tarvitsee vain viilata rasvojen, hiilihydraattien ja proteiinien suhteet sopimaan omaan tilanteeseen.
Yksi keino on kuitenkin vaihtaa jalostettu sokeri ja prosessoitu fruktoosi terveellisiin rasvoihin, koska tämä auttaa optimoimaan insuliini- ja leptiinitasot. Vuosikymmenet olemme vaihtaneet tyydyttyneet rasvat hiilihydraatteihin ja transrasvoihin. Epäilemättä tällä on ollut suunnaton merkitys sairaustilastoihin lisäämällä liikalihavuuden, diabeteksen, sydäntaudin ja Alzheimerintaudin esiintymistä. Kaikki mainitut taudit ovat suurimpia tappajia.

Terveet rasvat ovat erityisen tärkeitä optimaalille aivotoiminnalle ja muistille. Tämä pitää paikkansa koko elämän ajan, mutta erityisesti lapsuuden aikana. Joten jos jalostetut ruoat muodostavat edelleen valtaosan aterioistasi, sinun olisi viisasta harkita uudelleen ruokatottumuksiasi. Jalostetut ruoat eivät ole ainoastaan ensisijaisia syyllisiä liikalihavuudessa ja insuliiniresistenssissä, vaan ne vaikuttavat myös nuorten lasten älykkyysosamäärään. Eräs brittiläinen tutkimus osoitti, että suurelta osin jalostettua ruokaa syövien lasten älykkyysosamäärä oli alempi 8 vuoden iässä. Jokaista mitattua lisäystä prosessoitua ruokaa osanottajien ÄO laski 1,67 pistettä.
Clinical Pediatrics
-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa varoitetaan myös, että pikaruokien usein tapahtuva syöminen saattaa hidastaa lapsen oppimissuoritusta.

Suomennos Jussi Yli-Panula
 
lootuskirja@kolumbus.fi
Lähde: Dr Mercola, www.mercola.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti