keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Suuri kolesterolihuijaus

Kaikki alkoi vuonna 1913, kun venäläinen tutkija nimeltä Anitischkov syötti kaneille runsaasti kolesterolia sisältävää ruokaa. Kanit saivat valtimotukoksia, jotka olivat täynnä kolesterolia ja kuolivat. Kanit syövät ruohoa, ei kolesterolia eikä niillä ole mitään keinoa sulattaa sitä. Sama ei sovellu meihin ihmisiin. Mutta näin alkoi lähes 100 vuotta kestänyt kolesterolihuijaus. Tässä on joitakin tosiasioita, jotka saattavat hämmästyttää teitä:
  • Kolesterolin syöminen ei kohota kolesterolia.
  • Rasvan syöminen ei kohota kolesterolia.
  • Kolesterolin ja rasvan syöminen ei lisää sydäntautiriskiä.
  • Korkea kolesterolitaso ei ennusta sydänkohtaus- eikä halvausriskiä. Todellisuudessa alhainen kolesterolitaso parempi halvausriskin ennuste.
  • Alhainen kolesterolitaso (alle 4 mmol/l) on yhtä vaarallinen kuin liian korkea (yli 6 mmol/l).
  • Nykyisen ohjeistuksen mukaan ihminen, jonka kolesteroli on yli 5, tarvitsee kolesterolia alentavan statiinilääkkeen. Tässä on kyse enemmän rahasta kuin tieteestä.
  • Kolesterolin alentamiseen tarkoitetun statiinilääkkeen tuotto oli 20 miljardia dollaria viime vuonna.
  • Terveille ihmisille annettuina statiinit eivät vähennä kuolleisuutta.
  • Ne kylläkin vähentävät kuolleisuusriskiä miehillä, joilla on ollut sydänkohtaus.
  • Ne eivät merkittävästi alenna riskiä naisilla, joilla ei ole ollut sydänverisuoniongelmia.
Mielestäni meille on myyty puppua, joka on suurempi kuin täysikasvuinen sinivalas, sanoo sydäntautiekspertti Cholesterol Con (kolesterolisalajuoni) -kirjan kirjoittaja tohtori Malcolm Kendrick. Kirja on naseva esitys kolesterolimyytistä.

Sydän-verisuonitautien ehkäisyssä ei keskitytä ruokavalioon ja elämäntapoihin vaan statiinilääkkeiden määräämiseen. Lääkärit saavat taloudellista etua jokaisesta potilaasta, jonka kolesteroli tutkitaan ja jolle määrätään kolesterolilääke. Näin huolimatta todisteista, että hoito saattaa olla lähes hyödytön. Todellisuudessa on mahdollista, että sydänkohtauksen syynä ei ole korkea kolesteroli. Laajassa amerikkalaisessa tutkimuksessa 136 905 potilaasta, jotka olivat sairaalahoidossa sydänkohtauksen vuoksi, todettiin, että 75 %:lla oli täysin normaali kolesterolitaso ja lähes puolella oli optimikolesteroli! Tämä vastaa British Medical Journal -lehden vanhuksia koskevan tutkimuksen tuloksia. Siinä todettiin, että kolesteroli oli hyvin huono ennuste kuolla sydänverisuonitautiin. Yhtä huono on paljon käytetty perinteisten riskitekijöiden indeksi, jota nimitetään Framinghamin riskipisteytykseksi. Siinä tutkitaan verenpaine, kolesteroli, ECG, diabetes ja tupakointi. Kaikista paras ennuste oli homokysteiinitaso. Jos henkilön homokysteiinitaso oli oli 13, se ennusti jopa kaksi kolmannesta kaikista kuolemista seuraavien viiden vuoden aikana.

Statiinien runsas käyttö

Uskon, että miljoonille ihmisille määrätään statiineja tarpeettomasti. Tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että lähes puolet ihmisistä, jotka Framinghamin riskipisteytyksen mukaan diagnosoitiin tarvitsevan statiineja, eivät todellisuudessa tarvinneet niitä lainkaan. Tämä määriteltiin tutkimalla heidän valtimoplakkinsa. Johtavan tutkijan tohtori Kevin Johnsonin mukaa 26 %:lla potilaista, jotka jo ottivat statiineja, ei ollut lainkaan havaittavia plakkeja.

Vaikka statiinit tosin vähentävät toisen sydänkohtauksen riskiä, en usko, että tällä on mitään tekemistä niiden kolesterolia alentavan vaikutuksen kanssa, vaan on todellisuudessa lääkkeen tulehdusta poistavan vaikutuksen ansiota. Statiinit alentavat kolesterolia estämällä sen tuotantoa ja samalla ne estävä antioksidanttiravinteen koentsyymi Q10:n tuotantoa aiheuttaen koko joukon sivuvaikutuksia, erityisesti lihasheikkoutta ja sydänlihasvaivoja, joita esiintyy joka toisella potilaalla. Varoitus statiinien aiheuttamasta Q10:n puutoksesta on pakollinen pakkausmerkintä Kanadassa. 90 mg:n päiväannos Q10:ä lievittää joitakin sivuvaikutuksia.

Suomennos Jussi Yli-Panula
lootuskirja@kolumbus.fi


Lähde: www.mercola.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti