maanantai 16. toukokuuta 2016

7 faktaa, joita et tiennyt kalsiumista

Tänään minulla on ilo kertoa sinulle kalsiumista seitsemän faktaa, joita et ehkä tiennyt ja jotka voivat olla ratkaisevan tärkeitä tavassa, jolla hyödyt tästä tärkeästä ravintolisästä.
  1. Nimi kalsium on peräisin latinan kielestä. Latinan Calx merkitsee kalkki. Tämä on ymmärrettävää, koska kalsium erotetaan kalkkikivestä ja myös marmorista ja liidusta. Maankuoren muodostavista akunainesta kalkkia on viidenneksi eniten. Luonnossa kalsiumia ei koskaan esiinny puhtaassa muodossa. Sen molekyylirakenteen vuoksi se on liittyneenä muihin alkuaineisiin yhdisteiksi. Tästä johtuen kalsiumin nimeen tavallisesti yhdistetään jokin toinen alkuaine: kalsiumkarbonaatti, kalsiumsitraatti, kalsiumsulfaatti jne. Tämän sitoutuneen ominaisuuden ansiosta kalsiumia käytetään teollisuudessa hapen, rikin ja hiilen irrottamiseen seoksista.
  2. Runsaasti eläinproteiineja sisältävät ja fosforipitoiset ruoat ja virvokkeet sekä lehmän maito ehkäisevät kalsiumin imeytymistä. Eläinproteiini aiheuttaa happoisuutta ja siksi elimistö käyttää kalsiumia neutraloimaan hapanta ympäristöä, joka johtuu eläinproteiinin syömisestä, erityisesti silloin, kun bikarbonaattivarat ovat vähissä. Lyhyesti, happamuuden neutraloimiseen käytetty kalsium ei koskaan pääse luustoon. Fosforilla, jota esiintyy happamuutta aiheuttavissa ruoissa ja juomissa, kuten virvokkeissa (fosforihappo) ja lehmän maidossa, on myös haitallinen vaikutus. Fosforin heikentävä vaikutus luustoon on osoitettu tutkimuksilla. Osteonekroosina (luukuolio) tunnettu leukasairaus johtuu fosforille altistumisesta. Ja tietenkin eniten määrätyt osteoporoosilääkkeet ovat fosforiperäisiä bisfosfonaatteja, jotka keinotekoisesti muuttavat luuston aineenvaihduntaa haurastuttaen ja altistaen luunmurtumille. Tästä johtuen Save Our Bones -ohjelmassa kuvattu ruokavalio keskittyy korjaamaan happojen ja emästen välistä epätasapainoa, joka on niin yleinen nykyään. pH-tasapainotetussa Save Our Bones -ruokavaliossa korostetaan kasviksista saatavia kalsiumlähteitä, mistä pääsemme seuraavaan vähän tunnettuun faktaan kalsiumista.
  3. Vihanneksista peräisin oleva kalsium imeytyy paremmin kuin lehmänmaidon kalsium. Tuoreessa tutkimuksessa verrattiin lehtikaalista ja maidosta saadun kalsiumin imeytymistä ja tulokset olivat selvät: lehtisalaatin kalsium imeytyi 40,9-prosenttisesti, kun taas maidon kalsium imeytyi 32,1-prosenttisesti. Lehtikaali on erityisen hyvä kalsiumin lähde imeytymisen suhteen sen alhaisen oksalaattipitoisuuden ansiosta.
  4. Kalsiumia häviää luustosta unen aikana. Naisilla kalsiumia häviää miehiä enemmän yön aikana. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä saattaa johtua sukupuolien välisestä lisäkilpirauhasen tasosta. Lisäkilpirauhanen säätää veren kalsiumtasoa ja miehillä lisämunuaishormoni lisääntyy yöllä, kun taas naisilla näin ei tapahdu.
  5. Pienemmät kalsiumannokset ovat parhaat. Vaikka virallinen lääketiede on taipuvainen määräämään suuria kalsiumannoksia osteoporoosin hoitona (ja usein he määräävät väärää kalsiumlajia), keho ei kykene imeyttämään enempää kuin 500 mg päivässä, joten Save Our Bones -ohjelman suositus on jakaa kalsiumannos otettavaksi pitkin päivää.
  6. Kalsium auttaa paljon muutakin kuin vain luustoa. Se on myös välttämätön lihasten ja hermojen toiminnalle ja yllättävästi edistää aivojen ja kaikkien muiden kehon osien välistä toimintaa. Kalsium osallistuu myös verenkiertojärjestelmään toimimalla verisuonten laajentumisessa ja supistumisessa. Ja tässä on vielä eräs tärkeä kalsiumin tehtävä: se auttaa insuliinin erittymistä ja vakauttaa sekä optimoi eri entsyymejä. Lyhyesti, kalsium vaikuttaa koko elimistön toimintaan.
  7. Kalsiumkarbonaatin tai minkä tahansa epäorgaanisen kalsiumin liikasaanti voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia ja epämiellyttäviä sivuvaikutuksia. On ironista, että lääkärien tavallisesti määräämä kalsiumkarbonaatti on heikoimmin imeytyvä muoto, mikä on ongelmallinen. Toinen yleisesti määrätty epäorgaanisen kalsiumin muoto on kalsiumsitraatti.
Kun kalsiumkarbonaattia nautitaan, siitä imeytyy luustoon hyvin vähän, erityisesti, jos ei käytetä muita synergisiä kivennäisiä ja vitamiineja (kuten magnesium ja D-vitamiini) suhteessa kalsiumiin. Siksi suuret määrät otettuina erikseen ovat erityisen vaarallisia. Se vain lisää imeytymättömän kalsiumin määrää elimistössä. Tämä kalsiumin ylijäämä kertyy sitten pehmytkudokseen, aiheuttaa munuaiskiviä, valtimoahtaumia ja kalsiumkertymiä.

Edelleen, epäorgaanisen kalsiumin liiallinen käyttö voi aiheuttaa sivuvaikutuksia kuten pahoinvointia, mahavaivoja, ummetusta, väsymystä ja yleistä heikkouden tunnetta.

Valtaosa munuaiskivistä koostuu kalsiumoksalaatista, mikä on saanut johtavat tutkija uskomaan, että kalsiumlisät osaltaan vaikuttavat munuaiskivien muodostumiseen. Mutta kuten edellä mainittiin, ruoan kalsium ei aiheuta munuaiskiviä. Tämä johtuu siitä, että ravinnon kalsium on orgaanista ja siksi hyvin imeytyvää.

Tulisiko siis kalsiumia ottaa ravintolisänä vai ei?
Vaikka ravinnosta saatava kalsium on ihanteellista, on lähes mahdotonta saada tarvittava määrä kalsiumia pelkästään ravinnosta, erityisesti, jos halutaan vahvistaa luustoa. On löydettävä oikea kalsium-ravintolisä, sellainen, joka imeytyy hyvin, on orgaaninen, kasviperustainen eikä ole suuripitoinen.
Life Extension on kehittänyt erittäin laadukkaan ravintolisäyhdistelmän luustolle.

Bone Restore
Ainesosien määrät perustuvat 4 kapselin päiväannokseen
  • D-vitamiini (kolekalsiferoli)                              25 mikrogrammaa
  • K2-vitamiini (menaquinoni-7)                          200 mikrogrammaa
  • Kalsium                                                           700 mg (as DimaCal® dicalcium malate, TRAACS® calcium   bisglycinate chelate, calcium fructoborate)
  • Magnesium                                                     300 mg
  • Sinkki (sinkkiaminohappokelaatti)                  2 mg
  • Mangaani (mangaaniaminohappokelaatti)     1 mg
  • Piiuute (peltokorte)                                         5 mg
  • Boori                                                               3 mg (calcium fructoborate as patented Fruitex B® OsteoBoron®    
Life Extension sijaitsee EU-maassa, joten tullausta ei ole. Sijoita Googleen lifeextensioneurope ja hakukenttään Bone Restore.

Supersmartilla (EU-maa) on myös vakuuttava yhdistelmävalmiste luustolle, tosin huomattavasti kalliimpi kuin edellinen. Sijoita Googleen supersmart ja hakukenttään Super Bone Formula.

Suomennos Jussi Yli-Panula









1 kommentti:

  1. Vaimolla, on herkkä vatsa, jo 4 kapselia Bone Restorea aiheuttaa ylävatsakipua ja sen takia yskää. Vasta 2 kk tauon jälkeen yskä loppuu.
    Käymme 1 kk välein laajassa veri-analyysissä ja olemme huomanneet että kalsiumkarbonaatti ja magnesiumkarbonaatti jauheena on parasta.  Parasta luuston kannalta ja parasta vatsavaivojen kannalta. Sekoitamme jauheet noin 35 C asteiseen aamupuuroon ja 14 välipalalla mustikka-, mansikkahilloon.

    VastaaPoista